Biznis vesti

Veliki trgovinski suficit Kine u aprilu od 82 milijarde evra, iznad očekivanog

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2023

-

10:43

Veliki trgovinski suficit Kine u aprilu od 82 milijarde evra, iznad očekivanog
Veliki trgovinski suficit Kine u aprilu od 82 milijarde evra, iznad očekivanog - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je u aprilu zabeležila trgovinski suficit od 82,0 milijarde evra, saopštila je Glavna carinska administracija Narodne Republike Kine.

Ovaj rezultat nije u skladu sa prethodnim očekivanjima tržišta, koja su predviđala skromniji rast od 65,1 milijarde evra.

Trgovinski bilans Kine je značajno bolji od od istog meseca lane, kada je zabeležen niži suficit od 45,0 milijarde evra.

Izvoz je u aprilu porastao za 8,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je uvoz opao za 7,9 odsto.

Kina je ostvarila suficit spoljnotrgovinske razmene i sa SAD u iznosu od 27,0 milijarde evra, što je porast u odnosu na mart, kada je suficit iznosio 25,1 milijarde evra.

Kineska ekonomistkinja Zičun Huang iz kompanije Kapital Ekonomiks smatra da će izvoz iz Kine i dalje slabiti tokom godine zbog slabe potražnje u svetu, prenosi Rojters.

Ona ipak očekuje da će očekivani rast kineske potražnje podstaći uvoz.

Analitičari smatraju da stroga monetarna politika koja se u svetu sprovodi skoro 18 meseci predstavlja smetnju za oporavak kineske i svetske privrede.

Problem za Kinu su i ekonomske poteškoće njenih trgovinskih partnera.

"Usporavanje globalne potražnje je jedan od razloga za smanjenje kineskog izvoza. Posledica je smanjenje kineskog uvoza delova i komponenti koji su potrebni za preradu robe za izvoz", rekao je glavni ekonomista kompanije Pinpoint Aset Menadžment, Živei Žang.

Kineski ekonomski rezultati u prvom kvartalu su doneli delimično olakšanje, ali oni istrovremeno odražavaju sumnju u dalji rast potražnje zbog slabosti tržišta sa nekretninama, sporog rasta cena i porasta štednje u bankama.

Kina za ovu godinu predviđa skromniji rast BDP-a od 5,0 odsto, podseća britanska agencija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis