Evropa

EU predlaže nove sankcije za kineske kompanije koje sarađuju sa Rusijom, Kina se protivi 

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2023

-

07:48

EU predlaže nove sankcije za kineske kompanije koje sarađuju sa Rusijom, Kina se protivi 
Tanjug/AP/John Thys - Copyright Tanjug/AP/John Thys

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je predložila da se uvedu nove sankcije kineskim kompanijama optuženim za prodaju opreme koja bi mogla da se koristi za proizvodnju naoružanja i podršku ruskoj ratnoj mašineriji, piše Fajnenšel tajms (FT).

Navodeći podatke sa kopije liste sankcionisanih preduzeća, britanski list prenosi da je u novom paketu sankcija navedeno sedam kineskih kompanija o kojima će razgovarati nadležni u EU, prenosi Rojters.

FT prenosi da spisak sankcija uključuje dve kompanije iz kontinentalne Kine - "3HC Semiconductors" i "King-Pai Technology", zajedno sa pet iz Hongkonga: "Sino electronics", "Sigma technology", "Asia Pacific links", "Tordan industry" i "Alfa trading investments".

Iz Pekinga je, kao odgovor na ovo, saopšteno da se Kina protivi "svim merama koje koriste odnose Kine i Rusije kao izgovor da naškode trgovinskoj saradnji tih zemalja".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je da će Kina preduzeti ''čvrste mere'' da zaštiti svoje interese ako ove sankcije stupe na snagu.

Neke kompanije kao što je King-Pai već su na američkoj listi sankcionisanih pod optužbom da snabdevaju više poslovnih entiteta ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Komentari (1)

Ruska salata

09.05.2023 17:50

Kakva crna moć Rusije? To je osramoćemo i tek će biti. Rusija je na kolenima, ali nije svesna ni Rusija koliko će postati jadna i siromašna. Živi bili pa svi videli.

Evropa