Biznis vesti

Sud u Amsterdamu: Obeštećenje od 3.000 evra za kupce novih i polovnih vozila koje je proizvela Folksvagen grupa

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2021

-

12:59

Sud u Amsterdamu: Obeštećenje od 3.000 evra za kupce novih i polovnih vozila koje je proizvela Folksvagen grupa
Folksvagen - Copyright AP/Jens Meyer

veličina teksta

Aa Aa

Okružni sud u Amsterdamu saopštio je danas da vlasnici automobila koje je proizvela Folksvagen grupa, a u koje je ugrađen softver namenjenim lažiranju rezultata na testova emisije iz dizel motora, imaju pravo na obeštećenje bilo da vozila kupili kao nova ili polovna.


Prema odluci holandskog suda, pravo na obeštećenje u iznosu od 3.000 evra imaju kupci VW-a, Audija, Seata i Škode koji su vozila sa instaliranim softver kupili kao nova, dok bi vlasnici polovnih automobila trebalo da dobiju kompenzaciju od 1.500 evra, prenosi Rojters.

Naknada, na koju nemački proizvođač automobila još uvek može da uloži žalbu, obuhvata oko 150.000 automobila koje su prodali dileri targetirani u kolektivnoj tužbi, naveo je sud.

Ovo je najnovija u nizu presuda o naknadi štete i novčanim kaznama izrečenim Folksvagenu otkako je kompanija 2015. priznala da koristi manipulativni softver kako bi dizel motori pokazali nižu emisiju gasova od stvarne.

Nemačkog proizvođača vozila je ovaj skandal, od izbijanja do danas, koštao više od 32 milijarde evra na ime kazni, popravki i sudskih troškova.

Komentari (0)

Biznis