Biznis vesti

"Nazire se stagnacija, ali teško očekivati pad cena stanova": Uzelac o tome šta kvari priču onima koji žele da kupe dom

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2023

-

18:55

"Nazire se stagnacija, ali teško očekivati pad cena stanova": Uzelac o tome šta kvari priču onima koji žele da kupe dom
"Nazire se stagnacija, ali teško očekivati pad cena stanova": Uzelac o tome šta kvari priču onima koji žele da kupe dom - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac izjavio je da je teško očekivati da dođe do pada cena stanova i dodao da posle rasta cena sledi stagnacija koja se nazire.

"Ono što sledi kada ide rast je stagnacija i to je nešto što se nazire. Kupovna moć je pala, a samim tim i kreditna sposobnost što čini manju potražnju za stavnovima, ali neki drugi igrači koji ne kupuju dom već parkiraju novac u nekretnine kvare priču onima koji kupuju dom i tako dižu cene", rekao je Uzelac za Tanjug odgovarajući na pitanje da li se može očekivati pad cena nekretnina i kada.

"Moja očekivanja su da će doći do neke stagnacije ali do pada teško", rekao je Uzelac. 

Na pitanje zašto je došo do skoka cena nekretnina navodi da je to rezultat više faktora. Država je, kako je naveo,  krenula da porekne projekat stanogradnje i građevinske industirije što je spor točak koji je teško zausaviti kada se porkene.

"On pomera cenu, a i cela globalna finansijska priča od cenralnih banaka iz Amerike, EU ali i Srbije imale su pristup ubacivanja novca u sistem, što je generislao inflaciju protiv koje se sada borimo.

Ta ogromna količina novca u sistemu, upravo kreira one koji novac žele da stave u nekretnine jer taj novac uglavnom završi kod onoga ko je vešt u prikupljanju novca u sistemu, a to su biznismeni i trgovci i oni na toj liniji najviše profitiraju zato što dođu do nekretnine u formi samo depozita za novac, a ne nekretnine koji je njihov dom", rekao je Uzelac.

Na pitanje kako doći do kredita kaže da do njega nije teško doći već je problem kako ga otplatiti.

"Ne treba gledati statistiku već svoj kapacitet zarađivanja, platu, projekciju plate. Do kredita nije teško doći već kako ga otplatiti - to treba da bude u fokusu", rekao je Uzelac i podsetio da ćemo moći sebi da kupimo onoliko komfora koliko novca budemo mogli da zaradimo.

Podseća da komfor ne mora da znači ni novu garderobu ni automobil jer je luksuz stanje uma. Kaže da nije sistem kriv za to što neko ne može nešto sebi da priušti.

"Inflacija gura sve te stvari do tačke nezadovoljstva kada se traži ili povišica ili novi posao", rekao je Uzelac.

Prema njegovim rečima, dobar kredit je svaki koga otplatite bez problema, a nije rešenje ako ga podignete i ako 20 godina zbog toga ne možete da idete na more, osim ako ste rešili da žrtvujete svoje dve decenije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis