Biznis vesti

Đedović: Očekujemo da se veoma brzo formira Nadzorni odbor EPS-a

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2023

-

12:30

Đedović: Očekujemo da se veoma brzo formira Nadzorni odbor EPS-a
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

"Očekujemo da će se Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) formirati veoma brzo i da će se u njemu naći veoma dobri kandidati iz zemlje i sveta, kao i predstavnici zaposlenih", izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo ona je navela da je cilj da se kroz profesionalni menadžment dođe do kompanije koja će biti uspešna i primer za region.

"Nije lako dovesti iskusne i kredibilne ljude u kompaniju koja se nalazi u zastoju i nagomilanim problemima koje treba sistemski rešavati. Imamo dosta podela u sindikatima, svi se bore za svoja prava i biće nam potrebna pomoć i Ministarstva rada u vezi sa pitanjem legitimiteta sindikata", rekla je ona gostujući na RTS-u.

Dodala je da nju zanima prosečan radnik koji bi trebalo da ima bolje uslove za rad, pristup nezi, da može da dobije veću platu ako EPS bude bolje poslovao.

Ukazala je da cilj reformi nije privatizacija EPS-a i da postoje otpori reformama dela rukovodstva i sindikata koji se bore za funkcije i privilegije ali da je neophodna odlučnost i da se stvari u energetici moraju menjati nabolje.

Govoreći o poslovanju EPS-a u prethodnom periodu, Đedović je istakla da je proizvodnja u Kolubari bila manja za više od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu i da su kasnile određene investicije.

"Ako ste mnogo promašili plan u pozitivnom ili negativnom smislu to znači da nešto niste dobro uradili niti planirali. Ostvareni rezultati nisu na zavidnom nivou ako uporedite ovu godinu u kojoj imate više cene električne energije, bolju hidrologiju i blagu zimu u odnosu na prošlu, a nisu prikazani ni svi troškovi. Mene zanima bolja proizvodnja električne energije koja je u Kolubari u maju bila na niskom nivou", rekla je ministarka. 

Navela je da država uvozi ugalj jer je prepoznala da postoji problem u proizvodnji i izdvojila je značajna sredstva kako bi naše termoelektrane nesmetano radile. 

Prema njenim rečima, svaka prenamena sredstava iz budžeta za EPS je manje novca za vrtiće i škole i da je zbog toga cilj da se stvari promene nabolje, da se efikasnije upravlja EPS-om kao i drugim energetskim preduzećima.

Ocenila je da je neko zlonamerno u javnost pustio tačke sa dnevnog reda sednice Nadzornog odbora EPS-a i nije dao potpune informacije koje su samo zbunile javnost i radnike.

"Na sednici je odbijen predlog izdvajanja 11 hidroelektrana i meni se ne dopada namera izazivanja zbunjenosti i panike u javnosti. Žao mi je što određeni ljudi iz rukovodstva radnicima nisu objasnili celu situaciju. Mađarska jeste naš strateški partner, mi želimo da produbljujemo naše energetske odnose i da sve aspekte saradnje uzmemo u obzir ali o strateškim stvarima odlučuje Vlada Srbije koja još nije razmatrala ovaj predlog", rekla je ministarka Đedović.

Kada je reč o potencijalnoj izgradnji termoelektrane Kolubara B, navela je da odluka o tome još nije doneta i da će se sagledati svi važni aspekti ovog projekta.

Najavila je da će investicioni plan Vlade Srbije za ulaganja u energetskom sektoru biti usvojen u naredne dve nedelje i da će se razmotriti da li ovaj projekat treba da bude deo tog plana. 

"Moramo da sagledamo imamo li dovoljno uglja, biomase, otpada i ostale pretpostavke, troškove i isplativnost izgradnje“, rekla je Đedović.

Komentari (0)

Biznis