Biznis vesti

Momirović: Od jula lakše zapošljavanje u zemljama Otvorenog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2023

-

13:28

Momirović: Od jula lakše zapošljavanje u zemljama Otvorenog Balkana
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Open Balkanu smo trenutno fokusirani na tržište radne snage i radimo na tome da u julu uspostavimo jedinstveni identifikacioni broj za sve ljude na tržištu zemalja članica ove inicijative i da oni mogu slobodno da se zaposle u bilo kojoj od ove tri zemlje, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije Tomislav Momirović.

On je govoreći na konferenciji Open Balkan Forum 2 koju je organizovao Libek naveo i da se radi i na saobraćajnim integracijama Srbije, Severne Makedonije i Albanije, odnosno da jedan tag za elektronsku naplatu putarine funkcioniše u ove tri zemlje.

"Radimo i na uspostavljanju posebne linije za komunikaciju za građane zemalja članica Otvorenog Balkana i da kao što postoji takva linija za građane EU, postoji i za građane OB", rekao je Momirović.

Ocenio je da je ekonomska integracija regiona jedan od prioriteta naše države i da je ona veoma važna za kompanije, jer kako je naveo nema ni širih ekonomskih integracija dok se susedi ne integrišu.

"Otvoreni Balkan kao iskorak i avangarda"

Prema rečima Momirovića, pošto se proces pridruživanja Evropskoj uniji razvukao, tri zemlje Zapadnog Balkana odlučile su da naprave iskorak i tako je nastao Open Balkan.

"To je avangardna, originalna inicijativa nastala na ovom prostoru, praćena sa puno prepreka i sumnji ali mi smo uspeli da ukinemo veliki broj taksi i barijera i da ubrzamo procese na granicama tri zemlje, što posebno znači za kompanije iz prehrambenog industrije", rekao je Momirović.

Dodao je da je Otvoreni Balkan, pre svega zamisao ekonomske prirode, ali da će on dati i dobre političke efekte.

Ocenio je da bi ova inicijativa trebalo da se proširi, pre svega na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, kojima je, prema njegovim rečima mesto u Otvorenom Balkanu.

Pojašnjavajući taj stav, naveo je da je pored podataka da se 60 odsto naše spoljnotrgovinske razmene odvija sa Evropskom unijom i da je Kina drugi najveći investitor u Srbiji, neophodno znati da je naša pojedinačna razmena najveća sa Bosnom i Hercegovinom, a što se tiče Crne Gore kao zemlje usmerene ka turizmu, da najveći broj turista u ovu zemlju dolazi upravo iz Srbije.

"Moramo da radimo na rešavanju problema čekanja na granicama u regionu. Besmisleno je recimo da se stoji satima kod Višegrada na ulazu u Bosnu i Hercegovinu", rekao je Momirović i naveo da kamioni na nekim granicama čekaju i do 15 sati što privredi nanosi veliku štetu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis