Biznis vesti

Vučić: Verujem da trgovinska razmena između Srbije i Indije brzo može da dostigne milijardu evra

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2023

-

14:26

Vučić: Verujem da trgovinska razmena između Srbije i Indije brzo može da dostigne milijardu evra
Srpsko indijski-poslovni forum u Beogradu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju Srpsko-indijskog poslovnog foruma, koji je  okupio oko 100 srpskih i indijskih privrednika, da odbrambene industrije dve zemlje mogu dobro da sarađuju, kao i da bi mogle zajednički da razvijaju i proizvodnju.

"Poštovani privrednici iz Indije, pošto znam da ste došli uglavnom iz  sektora odbrane, verujem da naše odbramene industrije mogu i te kako dobro da sarađuju i verujem da možemo mnogo toga da naučimo i dobijemo od vas, jer i mi ne kupujemo malo", rekao je Vučić na forumu u Palati Srbija.

Istakao je da dve zemlje mogu zajednički da razvijaju proizvodnju i da je siguran i oni mogu da nauče nešto od nas.

"Ali i da dobijete nešto što naše fabrike najsavremenije proizvode u današnjem trenutku, a po svakako povoljnijim cenama, od onoga što nude najmoćnije zapadne ekonomije", istakao je Vučić u obraćanju indijskim privrednicima.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je takođe rekao da trgovinska razmena sa Indijom veoma brzo može da dostigne milijardu evra. Trenutna razmena je 327 miliona evra, a u prvom kvartalu ove godine zabeležen je porast od 21 odsto.

"Sasvim sam siguran da tu milijardu možemo brzo da dostignemo, ali milijarda mora da bude samo početak i da pokušamo da nastavimo saradnju, ubrzavamo i da to ide geometrijskom, a ne aritmetičkom progresijom i verujem u naše tradicionalno prijateljstvo", rekao je Vučić.

On je ponovio da je veoma važno da dve zemlje razvijaju turizam i da što više Indijaca dolazi u Srbiju, zbog čega će se raditi na pojednostavljivanju vitznog režima i uvođenju direktne avionske linije.

"Treba da napravimo ne samo događaj na kome će da nas snime kamere, ovo zahteva posvećen, ozbiljan i odgovoran rad svih onih koji danas učestvuju i na forumu i svih članova vlade i naše i indijske, jer verujemo ukoliko budemo posvećeni, moći ćemo mnogo toga da napravimo", rekao je on i nastavio:

"Verujem da imamo mnogo toga što zajednički možemo da učinimo u oblasti infrastrukture, građevinarstva, energetike i ne postoji oblast u kojoj ne možemo da pokažemo veliki napredak.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je rekao da će se raditi i na saradnju u oblasti kinematografije, kao i da će Srbija pomagati u rešavanju problema kako bi indijske kompanije ostajale tu i ulagale u Srbiju.

"Spremni smo da pomažemo dodatnim subvencijama, jer smatramo da je to dobro i za vas i za nas, da svi zarađujemo", rekao je Vučić.

Na kraju on je pozvao sve da se posvete pitanju unapređenja saradnje sa Indijom, naglašavajući da je to za Srbiju velika šansa.

"Ovde ljudi vole da potcenjuju, ali ne potcenjujte Indiju koja je najbrže rastuća ekonomija na svetu. Želim da dobro i korisno provedete vreme ovde. Trudićemo se da napravimo što više dobrog posla u korist naših zemalja", zaključio je Vučić.

Čadež: Srpsko-indijski forum samo početak dobre ekonomske saradnje

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež obratio se danas na otvaranju Srpsko - indijskog poslovnog foruma u Beogradu i tom prilikom istakao da je velika čast da posle 50 godina indijski predsednik boravi u poseti Srbiji, ali da je ova poseta, osim politički, i ekonomski veoma važna za dve zemlje.

"Velika je čast i zadovoljstvo da poželim dobrodošlicu na Srpsko- indijski poslovni forum, ovo je istorijska  poseta, prošlo je više od  50 godina od poslednje i ona nema značaj samo istorijski i politički, već je značaj i ekonomski“, rekao je Čadež na otvaranju Foruma.

On je dodao da Forumu prisustvuje 150 indijskih i srpskih privrednika i da su privrednici iz Indije prepoznali značaj da se organizuje ovaj Forum u Beogradu.

"Dosadašnju saradnja obeležila je skoromna trgovina, uspešne, a ne tako brojne investicije indijskih kompanija i čini mi se da je ovo početak jednog novog doba i dobre ekonomske saradnje između Indije i Srbije“, rekao je Čadež.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je dodao da je želja naše zemlje da više srpske robe bude na indijskom tržištu.

"Da privučemo investicije u našu prerađivačku industiju, da povežemo naš IT sektor sa indijskim naučno - tehnološkim kompanijama, da učimo na dragocenim indijskim iskustvima, da povežemo naše inovacije, naučnike, fakultete i da ih stavimo u funkciju efikasnog poslovanja“, dodao je on.

On je dodao da je cilj da se privuče veći broj turista iz Indije i da se Beograd izdvaja kao mesto gde je urađeno više od 40 projekata iz filmske indijske industrije.

"Beograd je mesto gde se snima  dosta indijskih  filmova, 40 projekata je snimljeno ovde i zaista do sada su sve velike filmske zvezde Indije radile i posetile Beograd i mnoge scene su snimane u Beogradu koje gledate u vašim bioskopima u Indiji“, dodao je Čadež.

Čadež je rekao da su ovdašnje kompanije dostojni partneri najvećim multinacionalnim kompanijama i da Srbija, ne bez razloga, privlači veliki broj investitora.

"Indijske kompanije očekuje dobar ambijent podsticaja i ambijent koji čine vrhunski inžinjeri, mladi radnici, nove generacije koji se školuju po novom sistemu  koji sve  više odgovara novim generacijama kompanija i zahtevima privrede“, istakao je Čadež na kraju svog obraćanja.


 

 

 

Komentari (0)

Biznis