Biznis vesti

Đedović: Transformacija EPS-a u A.D. preduslov za konkurentnost na tržištu

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2023

-

15:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da su promenom forme EPS-a u AD Vlada Srbije i Ministarstvo želeli da stvore preduslove da ta energetska kompanija posluje konkurentno na tržištu i prevaziđe poteškoće u funkcionisanju.

"Želeli smo da stvorimo preduslove da nema ograničenja zarada za zaposlene i strukture upravljanja. Da nemamo ograničenja zapošljavanja. Kada vam država veže ruke i ograniči u određenom kontekstu, naravno da tada imate potencionalne poteškoće za rast i razvoj", rekla je Đedović odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji povodom imenovanja novih članova NO EPS-a.

Dodala je da stalno sluša o problemima u vezi sa odlivom kadrova u energetskom sektoru.

"Imamo problem sa angažovanjem novih inženjera, radne snage, pre svega visoke stručne spreme. Ova transformacija je preduslov da stvorimo uslove koji će rešiti problem", istakla je Đedovićeva.

Naglasila je da odluke o nadoknadama još nisu donete i da novac nije jedini motiv zbog kojih su novoimenovani članovi pristali da prihvate pozicije u NO EPS-a jer je to, kako je rekla, veliki profesionalni izazov.

"Oni naravno neće volontirati, a njihove naknade će biti u skladu i sa ovlašćenjima - proporcionalne odgovornosti koje nose i biti usklađene sa nivoom i stanjem na tržištu, pre svega, u velikim kompanijama ovog obima i značaja", rekla je Đedovićeva.

"Očekuje se raspisivanje javnog konkursa za imenovanje direktora EPS-a"

Đedović je navela i da se očekuje raspisivanje javnog konkursa za imenovanje novog direktora "Elektroprivrede Srbije" (EPS).

"Konkurs će biti transparentan i svi zainteresovani kandidati će moći da učestvuju", rekla je Đedović na konferenciji za novinare u sedištu Vlade, nakon imenovanja novih članova Nadzornog odbora EPS-a.

Ona je napomenula da je javni konkurs nešto što bi trebalo promovisati u javnom sektoru i preduzećima i da je to proces koji bi trebalo da dovede do najboljih izbora i rezultata.

Ministarka je istakla da ne može da zna da li će se trenutni vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević javiti na konkus, ali je dodala da je on slobodan da to učini, jer je konkurs javan.

Na pitanje da oceni dosadašnji Tomaševićev rad u EPS-u Đedović je rekla da duboko veruje da svi rade najbolje što mogu, ali da svi imaju svoja ograničenja i domete koje mogu da dostignu.

"Mislim da je EPS jedan izuzetno kompleksan sistem. Moramo kompletno da poboljšamo upravljanje velikim sistemom i sa aspekta ljudskih resursa, lidersa. Ove promene koje želimo da napravimo u narednom periodu idu u domenu poboljšanja upravljanja. U toku je procena upravljačkih sposobnosti liderskih veština za više od 60 menažera u EPS-u i radi se na jedan transparentan način", istakla je Đedović.

Kada su u pitanju zahtevi nezadovoljnih radnika EPS-a koji su u sredu protestovali ispred Ministarstva energetike, Đedović je rekla da je videla zahteve i dodala da se okupio veoma mali broj ljudi, što, kako je istakla, ne znači da zahteve ne treba razmotriti.

"Ali svakako da oni nisu legitimni predstavnici radnika i zaposlenih, što njihov broj pokazuje. Ja sam razgovarala u prošlosti i nastaviću to da radim sa svim predstavnicima zaposlenih i mislim da je dijalog najbolji način da dođemo do rešenja", rekla je Đedović.

Dodala je da svakako postoje poteškoće, ali da bolji dani dolaze i da će Ministarstvo i Vlada raditi na tome da obezbede veće plate i bolje poslovanje svim kompanijama u energetskom sektoru, pa i EPS-u, kako bi došle do one pozicije na tržištu koje im svakako pripadaju. 

Komentari (0)

Biznis