Biznis vesti

Mali o najavljenih 10.000 dinara pomoći za decu: Prijava počinje 20. avgusta, potrebna su tri podatka

Komentari

Autor: Tanjug, TV Prva

08/06/2023

-

18:35

Mali o najavljenih 10.000 dinara pomoći za decu: Prijava počinje 20. avgusta, potrebna su tri podatka
Mali o najavljenih 10.000 dinara pomoći za decu: Prijava počinje 20. avgusta, potrebna su tri podatka - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je za TV Prva da su javne finansije Republike Srbije u potpunosti stabilne. On je dodatno objasnio mere koje je sinoć najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.. 

"Radi o setu mera koje su usmerene prevashodno na podizanje životnog standarda građana Srbije. I to u uslovima koje bih rekao da su uslovi najveće, najteže ekonomske krize, globalne ekonomske krize ikada", rekao je on.

On je najavio da će iz budžeta svakom detetu ispod 16 godina biti isplaćeno po 10.000 dinara "jer hoćemo da podržimo majke".

"Već 20. avgusta počinje prijava za ovu meru. Prijava će biti preko Uprave za trezor, biće potrebni JMBG majke i deteta i račun, a za to nam potrebno je oko 11, 9 milijardi dinara", rekao je večeras ministar finansija Siniša Mali.

Kako je dodao u pitanju je set mera koje s jedne strane podižu životni standard građana Srbije, ali s druge strane pokazuje snagu naše ekonomije.

"Prva mera je podizanje plata u javnom sektoru od 1. septembra, dakle, početak nove školske godine - 5,5 odsto za sve zaposlene u prosveti. Dodatno, dakle, plus medicinske sestre, negovateljice u domovima za socijalnu zaštitu. I to je prvi korak podizanja plata već od septembra ove godine", dodao je.

Rastu i penzije, ukupno 55 odsto

"Druga mera je podizanje penzija. I ovo je fenomenalna mera i veoma važna za naše najstarije sugrađane. Mi ćemo od 1. oktobra ići sa podizanjem penzija. Dakle, sledi vanredna indeksacija penzija od 5,5 odsto, i od 1. januara, shodno tzv. švajcarskoj formuli, još negde najmanje 14,5 odsto. To je već negde oko 20,3 procenata", naveo je Mali.

On je naveo da je prošle godine u Srbiji penzija povećana  5,5 odsto na početku godine, a da je bila vanredna indeksacija 9,1 procenat u novembru, i dodatno povećanje 12,1 odsto od januara ove godine.

"Sada 5,5 odsto od oktobra, plus 14,5 odsto, najmanje od 1. januara, znate koliko je to povećanje penzija za dve godine? Čak 55,8-56 procenata", objasnio je Mali.

On je dodao da je to "daleko, daleko iznad stopa inflacije i jedna mera koja je u interesu zaštite životnog standarda i podizanja životnog standarda naših najstarijih sugrađana".

 

Zbog boljih ekonomskih rezultata imamo dovoljno novca za sve nove mere

Zbog boljih ekonomskih rezultata od planiranih imamo dovoljno sredstava za sve nove mere, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je na instagramu objavio da che 10.000 dinara dobiti majke i samohrani očevi za decu uzrasta do 16 godina. Takođe, naglasio je da su javne finansije Republike Srbije u potpunosti stabilne.

"Zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici koju vodimo i ponosan sam što nastavljamo da nižemo uspehe i što u doba svetske ekonomske krize, možemo da pokažemo rezultate građanima Srbije i da ih konkretno pomognemo i podržimo. Dakle, nikakve prazne priče, već konkretne ekonomske mere koje će poboljšati kvalitet života građana Srbije i doprineti da oni žive bolje", napisao je ministar.

Mali je naveo da je predsednik Aleksandar Vučić predstavio nove mere i dodao da za njih imamo dovoljno novca, kao i da one ni na koji način neće uticati na stabilnost javnih finansija.

A istovremeno imamo realan rast dohotka građana, dodao je Mali.

"Dakle, novca imamo dovoljno, javne finansije ostaju stabilne, nastavljamo sa reformama, sa kapitalnim projektima, i istovremeno poboljšavamo životni standard građana Srbije bilo kroz povećanje njihovih primanja, bilo kroz jednokratna davanja. Sve svoje obaveze izmirujemo na vreme, a zbog boljih ekonomskih rezultata od planiranih imamo dovoljno sredstava za sve nove mere", naveo je Mali.

On je za RTS negirao tvrdnje da je reč o merama koje se donose kao deo početka izborne kampanje.

"Da podvučemo - nema zaduživanja i novca za te svrhe ima, a ova odluka nije doneta preko noći. Ovaj set mera nije slučajan, on se planira i ne utiče na našu stabilnost i usmeren je ka tome da podignemo životni standard građana. Nije reč ni o kakvoj izbornoj kampanji. Kada smo krenuli u fiskalnu konsolidaciju i kada su nas građani podržali, da li je i to bila izborna kampanja", naglasio je ministar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis