Biznis vesti

Smena pri vrhu, Šaomi pretekao Epl na globalnom tržištu

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2021

-

10:55

Smena pri vrhu, Šaomi pretekao Epl na globalnom tržištu
Smena pri vrhu, Šaomi pretekao Epl na globalnom tržištu - Copyright EPA/Wu Hong

veličina teksta

Aa Aa

Kineski proizvođač pametnih telefona, Šaomi, postao je drugi najveći proizvođač pametnih telefona u drugom tromesečju 2021 pretekavši Epl, pokazao je novi izveštaj analitičke kompanije Kanalis.


Šaomi je u periodu april-jun imao 17 odsto udela u globalnim isporukama smartfona, potisnuvši na treće mesto Epl, čiji je udeo iznosio 14 odsto. Južnokorejski Samsung je, sa udelom od 19 odsto, zadržao prvu poziciju, prenosi CNBC.

"Šaomi ubrzano povećava svoje poslovanje u inostranstvu", naveo je direktor za istraživanja u Kanalisu, Ben Stenton u saopštenju za medije, napominjući da su isporuke ove kompanije u Latinskoj Americi porasle tri puta na godišnjem nivou, a u Zapadnoj Evropi za 50 odsto.

Kineski proizvođač pametnih telefona je zabeležio međugodišnji rast isporuka od 83 odsto, Samsung za 15 odsto, a Epl za samo 1 odsto.

Stenton, međutim, smatra da je slika o Šaomijevom udelu na globalnom tržištu smartfona iskrivljena orijentacijom te firme na masovno tržište, na kojem je cena njenih telefona za 75 odsto niža od Eplovih.

Ova kompanija, sa sedištem u Pekingu, pokušava sada da se probije i na luksuzno, premijum tržište smartfona.

Komentari (0)

Biznis