Biznis vesti

Nove finansijske mere Vlade usmerene na podizanje životnog standarda građana: Da li pomaže sve što ne šteti

Komentari

Autor: Euronewes Srbija

13/06/2023

-

22:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novi set mera koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, finasijska pomoć za decu starosti do 16 godina, pitanje inflacije, podizanje referentne kametne stope uprkos prethodnim najavama da će nastupiti period mirovanja, teme su o kojima su u večerašnjem Euronews centru govorili profesor FEFA Nebojša Savić i Slobodan Minić iz Fiskalnog saveta.

Oni su se saglasili oko toga da su najnovije mere ad hok i smatraju da država pre svega treba da vodi uravnoteženu poltiku koja bi mogla da utiče najpre na obaranje međugodišnje inflacije. 

Savić navodi da postojeće mere ne mogu da naštete, ali i da ne mogu da dovoljno doprinesu trentunoj ekonomskoj situaciji u zemlji koja zavisi od mnogo faktora. 

"Mora da se prati sa BDP, da se vidi šta se dešava sa javnim rashodima, sa javnim prihodima, sa zaposlenošću, sa poljopirivrednom proizvodnjom, šta se dešava u svetu, sa izvozom, privreodm. Mi imamo dobar izvoz. Sve to može da pomogne u daljoj ekonomskoj borbi. Mora da se reaguje saglasno situaciji u kojoj se nalazimo. Pa i FED kaže, nemojte da me pitate šta će biti za mesec dana. Šta budemo imali na stolu, tako donosimo odluke", rekao je on.

Sa druge starne, Minić kaže da ovakvo gledište možda važi za monteranu politiku, ali ne i kada je u pitanju fiskalna i da je važno da te dve politike budu u korelaciji. 

"Neće ove mere da sruše budžet, problem je princip.... ", kaže Minić navodeći da se krše neka fiskalna pravila koja su uspostavljena prošle godine.

Detaljnije o svemu u videu iznad.

Komentari (0)

Biznis