Biznis vesti

Đedović: Iz vetra dobijamo tek tri odsto električne energije

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2023

-

12:32

Đedović: Iz vetra dobijamo tek tri odsto električne energije
Tanjug/MRE/Emilija Jovanović - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je na svečanosti, koju je Udruženje obnovljivi izvori energije Srbije organizovalo u vetroparku "Elicio" u Alibunaru povodom Svetskog dana vetra, da je neophodno da se pametno iskoriste svi prirodni potencijali kojima se raspolaže, među kojima je i vetar, da bismo bili uspešni u energetskoj tranziciji.

Đedovićeva je naglasila da studije pokazuju da je izračunata snaga vetra u najvetrovitijem području Srbije uporediva sa evropskom, ali da trenutno iz vetra dobijamo tek tri odsto električne energije.

"Ipak, nedavno smo oborili mali rekord. Prvi put smo bili među prvih 10 zemlja u Evropi sa 11 odsto udela proizvodnje iz vetra na dnevnom nivou u nacionalnom miksu, zahvaljujući radu osam vetroelektrana u Srbiji kapaciteta 400 MW u koje je uloženo 730 miliona evra", rekla je ministarka.

Ona je podsetila da su Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenuli aukcije za dodelu tržišnih premija za OIE, koje će za rezultat imati 450 novih zelenih megavata, a u naredne tri godine 1.300 MW, koji će unaprediti energetsku sigurnost i smanjiti negativne uticaje energetike na životnu sredinu, saopštilo je ministarstvo.

Verujemo da će aukcije biti pokretač novog velikog investicionog ciklusa, optimizam zasnivamo na činjenici da ima više od 1.000 MW spremnih projekata vetroelektrana, a aukcijama ćemo podstaći priliv direktnih stranih investicija, rast BDP-a, razvoj građevinske industrije, uz potencijalno smanjenje troškova električne energije i sigurnije snabdevanje naše privrede i građana, rekla je ministarka.

"I ne samo to, procena je da će uspešnom realizacijom aukcija, Elektroprivreda Srbije prihodovati više od tri miliona evra na godišnjem nivou, uzimajući u obzir relevantne tržišne cene", poručila je Đedovićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis