Biznis vesti

Đedović: Očekujem da će uskoro biti izabran novi generalni direktor EPS-a

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2023

-

09:30

Đedović: Očekujem da će uskoro biti izabran novi generalni direktor EPS-a
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da očekuje će novi generalni direktor Elektroprivrede Srbije biti izabran uskoro i da će ga imenovati profesionalni Nadzorni odbor. 

"Najavljeno je i prošle nedelje od strane novog nadzornog odbora da će biti raspisan javni konkurs mislim da je to najbolji način i rešenje, da se dođe do generalnog direktora, to će biti, ja očekujem veoma brzo, ono što je i predviđeno ovim reformama to je da vlada više ne imenuje generalnog direktora već da to čini profesionalni Nadzorni odbor i ljudi koji su imenovani i koji će se baviti i drugim značajnim pitanjima koja se tiču poslovanja ovog preduzeća. Očekujem da se slične reforme dese i u drugim javnim preduzećima i u drugim energetskim javnim preduzećima", rekla je Đedović za Tanjug. 

Na pitanje da prokomentariše pozornost koja se pre dve nedelje desila pred starim Nadzornim odborom u vezi dokumenta o izdvajanju 11 malih hidroelektrana iz EPS i saradnje sa Mađarskom, te je ta odluka od koje se zapravo odustalo kritikovana - sa objašnjenjem da je to "ulaz na mala vrata" za privatizaciju EPS-a, ministarka je rekla da želi da još jednom ponovi to da privatizacija kao takva nije u suštini promene ni pravne forme ni ovih reformi. 

"Odluka o promeni pravne forme donesena je pre devet godina. Ona se nažalost tek sada realizuje. Mislim da bi verovatno i tranzicija generalno trajala manje u raznim segmentima da smo brže neke odluke sprovodili, ali dobro, tu smo gde smo", rekla je Đedović.

Ona je naglasila da joj je žao što su parcijalne informacije došle u javnost i što su bile nepotpune i neadekvatne i, kako je rekla, verovatno imale za cilj da zbune i zaposlene, a verovatno i širu javnost - u smislu "sad odjednom postoji neka skrivena namera o nekakvoj privatizaciji" i naglasila da to apsolutno nije u biti promena koje se dešavaju. 

"Bilo kakve strateške odluke koje se tiču bilo koje sfere u energetskom sektoru će donositi Vlada Srbije i to veoma odgovorno, promišljeno na osnovu jasnih argumenata i jasnih analiza, naša saradnja je strateško opredeljenje. Mi sarađujemo sa Mađarskom u energetskom sektoru i mislim da ima prostora za saradnju, ali pod kojim uslovima i na koji način svakako je nešto o čemu ima prostora da se razgovara i pregovara. Ima tu i drugih potencijalnih strateških partnera za našu zemlju kada je energetika u pitanju, i mislim da razlog za strepnju ne treba da imaju ni naši građani, a pre svega zaposleni u EPS", poručila je ministarka. 

Đedović je kazala da će se komunicirati transparentno što se bilo kakvih daljih strateških pravaca tiče i ponovila da joj je žao što se u vezi sa jednim javnim preduzećem toliko polemike i iznosi u javnost. 

"Mislim da bi trebali da se naviknemo da se malo više fokusiramo na rad, i na to šta su nam zapravo ciljevi i zadaci, a ne da polemišemo po medijima sa netačnim informacijama", rekla je Đedović. 

"Ove godine uložićemo 180 miliona evra u našu distributivnu mrežu"

Povodom najave da je plan da se u narednih 10 godina u EPS uloži 10 milijardi evra, a na pitanje gde pronaći taj novac i da li je to možda put kroz dokapitalizaciju, Đedović je rekla da su sredstva koja su neophodna velika i ona se ne tiču samo proizvodnje električne energije već i prenosne mreže i distributivne mreže.

"Mi sada imamo plan da ove godine uložimo 180 miliona u našu distributivnu mrežu koja takođe mora da se jača da bi imali manje ispade, da bi imali manje gubitke na mreži. Nije tu samo elektroprivreda u pitanju takođe treba u narednih 10 godina da uložimo blizu milijardu evra u našu prenosnu mrežu da bi jačali povezanost i sa drugim državama i sa regionom da bi mogli da prenosimo, vršimo razmenu električne energije. Potreba za investicijama ima puno", objasnila je ministarka. 

Ona je istakla da smatra da je ključan pristup povoljnim finansijskim sredstvima i bespovratnim finansijskim sredstvima. 

"Mislim da je ključno da imamo pristup povoljnim finansijskim sredstvima, da imamo pristup bespovratnim finanasijskim sredstvima pre svega kada je Evropska unija u pitanju i kada planiramo tranziciju ka čistim izvorima energije", ocenila je Đedović. 

Ona je dodala da misli da će biti potrebe i za strateškim partnerstvima - određena finansiranja koja strateški partneri mogu da donesu, i pristup međunarodnim finansijskim institucijama, donacije, eventualne dokapitalizacije. 

"O tome je sada teško pričati jer zapravo što se elektroprivrede tiče moramo prvo da je reformišemo, transformišemo, stavimo na stabilne noge da bi mogli i da razmišljamo o eventualno nekom izlasku na tržište kapitala", rekla je Đedović. 

Na pitanje zašto su u Srbiji cene maloprodajnih naftnih derivata u porastu pored toga što je cena sirove nafte na svetskom tržištu mesecima unazad u padu, ministarka je rekla da je prošle nedelje zapravo bilo blagog porasta na tržištu. 

Bitno je, dodala je ministarka, da se diverzifikuju pravci snabdevanja pa tako i da očekuje da se veoma brzo potpiše i ugovor o međusobnoj saradnji pre svega sa Mađarskom o izgradnji naftovoda između Srbije i Mađarske i time se obezbedi novi alternativni izvor snabdevanja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis