Biznis vesti

"Ekonomija pokretač sve boljih odnosa Srbije i SAD": Za američke investitore broj jedan je ljudski potencijal u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2023

-

23:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američke kompanije su do sada investirale oko pet milijardi dolara u Srbiji. SAD su partner broj jedan Srbije na polju razmene usluga u okviru IKT sektora, a oblasti koje su interesantne potencijalnim investitorima iz SAD su i ulaganje u energetiku, posebno sa stanovništa diversifikacije i zelene tranzicije, ulaganje u infrastrukturu, kao i biomedicina i bioinformatika. Potencijalna oblast saradnje je i auto-moto sektor. 

Za postojeće i potencijalne američke investitore prilikom odluke o ulaganju broj jedan je ljudski potencijal, kažu u Američkoj privrednoj komori čija se delegacija vratila iz posete Vašingtonu.

Cilj posete bio je jačanje institucionalih i ekonomskih preduslova za povećanje bilateralne trgovine. 

Na brojnim sastancima je bilo reči o unapređenju ekonomskih odnosa, izbegavanju dvostrukog oprezivanja, ali i o tome kako američko tržište da bude više dostupno za proizvode iz Srbije, odnosno o ukidanju carina na izvoz robe iz Srbije u SAD.

"U narednom periodu tu možemo da očekujemo napredak po svakom pitanju, a brzina napretka zavisiće od mnogo faktora. Treba imati u vidu da se radi o SAD, jednoj velikoj administraciji koja se bavi mnogim pitanjima, a jedna od naših tema koja je jako bitna jeste prekogranična trgovinska saradnja, jer naš cilj je da se na što bolji način pripemimo za integraciju Srbije u jedinstveno tržište EU i u tom pogledu smo sa njihovim raznim agencijama pričali o podršci koju možemo da dobijemo u tom sektoru", rekao je za Euronews Srbija Stefan Lazarević iz Američke privredne komore, koji je bio na čelu delegacije koja je posetila Vašington.

Delegacija Američke privredne komore imala je u Vašingtonu brojne sastanke sa privrednicima, ali i sa predstavnicima Ministarstva privrede, kao i sastanke na politički visokom nivou u Stejt departmentu i Predstavničkom domu američkog Kongresa. 

"Imali smo jako dobre, otvorene, konstruktivne razgovore na jako visokom ekonomskom i političkom nivou. Svi naši sagovornici Srbiju, ali i čitav region vide kao region u kojem ima mnogo mogućnosti i potencijala za dalji ekonomski razvoj. Ekonomija je jedan od osnovnih pokretača sve boljih odnosa između Srbije SAD, dokaz za to je sve veća ukupna robna razmena između Srbije i SAD, dakle raste i uvoz i izvoz, što je dobro. S druge strane, ako se pogleda izvoz IT usluga, SAD predstavljaju trgovinskog partnera broj jedan za Srbiju, što na neki način govori i o kvalitetu američkih investicija u Srbiji, s obzirom na to da je taj izvoz porastao za pet puta u poslednje vreme", rekao je Lazarević. 

"Napredak zavisi od toga kako i koliko ulažemo u obrazovanje"

Za postojeće i potencijalne američke investitore prilikom odluke o ulaganju broj jedan je ljudski potencijal, kao i to kako se u Srbiji gleda na modernizaciju obrazovanja. 

"To je jako bitno jer ekonomski napredak zavisi od toga kako i koliko ulažemo u obrazovanje da bismo održali taj potencijal i dalje ostali konkurentni na tržištu", rekao je Lazarević. 

On kaže da je već veliki broj američkih kompanija prisutan na našem tržištu, a da je za njih kao i za potencijalno nove investitore iz SAD važan ljudski potencijal. 
 
"Kada pričamo sa postojećim investitorima ali i sa onima koji planiraju da dođu, oni uglavnom govore da je ljudski potencijal stvar broj jedan koja njih privlači, to su naši ljudi koji govore više različitih stranih jezika, imaju dobro tehničko znjanje, dobru radnu etiku. To je jako bitno jer ekonomski napredak svakako zavisi od toga kako i koliko ulažemo u obrazovanje, kako gledamo na modernizaciju obrazovanja da bismo održali taj potencijal i dalje ostali konkurentni na tržištu. Zato i privlačimo tako visoke tehnološke kompanije", naveo je Lazarević. 

Odlazak u Vašington bio je, dodaje Lazarević, dobra prilika da se razjasne neke nedopumice. 

"Rekao bih da nema mana, ali ima dosta nepoznatih stvari. U tom smislu je naša poseta došla u pravom trenutku jer smo kroz direktan razgovor mogli da govorimo otvoreno o svim temama koje se tiču ekonomije i da na taj način pojasnimo koje su to prednosti ili eventualno razjasnimo neke nedoumice oko poslovanja u Srbiji", rekao je Lazarević odgovarajući na pitanje šta je to što odbija američke investitore.

Osim razmene usluga u IKT, sektoru u kojem su SAD partner broj jedan Srbije, Lazarević je naveo da je ono što je sigurno tema broj jedan u razgovoru sa američkim investitorima je dalje ulaganje u energetiku, posebno sa stanovništa diversifikacije, zelene tranzicije, kao i  ulaganje u infrastrukturu. 

"Pričali smo i o auto-moto sektoru u kojem ima mnogo američkih investitora, tu su biomedicina, bioninformatika, ili biofor kapus na kome radi Vlada Srbije. To su sve teme koje su interesantne potencijalnim investitorima iz SAD", naveo je Lazarević. 

Komentari (0)

Biznis