Biznis vesti

Pošta Srbije potpisala ugovor o saradnji sa kompanijom Orakle

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2023

-

16:31

Pošta Srbije potpisala ugovor o saradnji sa kompanijom Orakle
Pošta Srbije potpisala ugovor o saradnji sa kompanijom Orakle - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Javno preduzeće (JP) Pošte Srbije i američka kompanija Orakle (Oracle) potpisale su danas Ugovor o poslovnoj saradnji kojim su precizirani uslovi kako da ta softverska kompanija pomogne digitalnoj transformaciji pošta u Srbiji.

Ugovor su potpisali vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević i lider prodaje kompanije Orakle za Srbiju Vladimir Laketa, a događaju su prisustvovali i ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil.

"Ovo nije komercijalni, već je reč o partnerskom ugovoru između dve kompanije. Mi ćemo tehnološki podržavati dalji razvoj servisa unutar Pošta Srbije i samim tim omogućiti i bržu digitalnu transformaciju kako same pošte tako i manjih opština u Srbiji", kazao je Laketa nakon potpisivanja ovog dokumenta. 

On je kazao da će prvi servis koji će biti napravljen za građane, preko Pošta Srbije biti ponuđeni manje razvijenim opštinama.

"Mi nudimo tehnologije, a Pošta Srbije nudi usluge. Prva usluga sa kojom se kreće je eNotar, a kasnije idemo ka eArhivu i novim elektronskim servisima", najavio je Laketa i podsetio da je ovo samo nastavak saradnje, jer je Orakle prisutan u Srbiji preko 20 godina.

"Očekujemo nove usluge koje Pošta do sada nije pružala"

Prema rečima Jovanovića, ovaj dokument danas potpisani potvrđuje spremnost JP Pošta Srbije da izađe na tržište novom uslugom i da građanima pruži neke nove usluge, kao i spremnost ovog preduzeća da se digitalno transformiše i prilagodi svoje poslovanje onome što traži tržište u ovom trenutku.

"Poznato je da je Orakle u Srbiji prisutan već više godina i da mi na državnom nivou imamo sporazum sa ovim velikim IT gigantom. On već iz Kragujevca pruža usluge svim zemljama Evrope i sveta i to sigurno doprinosi razvoju našeg IKT sektora i zapošljavanju mladih stručnjaka u zemlji, ali i rastu našeg IKT izvoza", kazao je ministar informisanja i telekomunikacija Srbije.

On je najavio i da u narednom preriodu možemo da očekujemo nove usluge koje Pošta do sada nije pružala, a u tome, kao i digitalnoj transformaciji ovom JP pomoć će pružiti kompanija Orakle.

Vršilac dužnost direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević, kazao je da je danas potpisan krovni sporazum o saradnji u više oblasti sa kompanijom Orakle naglašavajući da će se najviše sarađivati u onim oblastima namenjenim građanima, ali saradnja će biti okrenuta i prema privredi i državnim institucijama.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

"Želimo da olakšamo našim građanima u svim sferama. Danas smo potpisali sporazum sa jednom velikom kompanijom, čime smo pokazali da je i Pošta Srbije velika i moćna i da je na usluzi građanima. Ona takva treba da bude i opstane i da bude lider, a da bi bila lider mora da ima partnera kao što je Orakle", kazao je Đorđević i dodao da očekuje da će iz ovog ugovora proisteći još mnogo novih koji će biti u korist i države i našim građanima.

Prema rečima ambasadora Hila, za svaku zemlju, pa i Srbiju i Ameriku je da finansijske usluge budu dostupne ne samo u velikim gradovima nego i u unutrašnjosti zemlje.

"Veoma je dobar izbor koji je Srbija učinila u nastojanju da obezbedi da takve usluge budu dostupne svim njenim građanima, jer je Orakle firma jedna od najboljih koja to obezbeđuje", kazao je on i naglasio da je današnji događaj svakako znak činjenice da Srbija i SAD razmišljaju na isti način kada je u pitanju šta treba u budućnosti raditi i u kom pravcu se kretati. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis