Biznis vesti

Tanasković: Digitalizacija poljoprivrede omogućava da pratimo faktore koji utiču na proizvodnju

Komentari

Autor: Telegraf.rs

12/06/2023

-

16:51

Tanasković: Digitalizacija poljoprivrede omogućava da pratimo faktore koji utiču na proizvodnju
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je projekat digitalizacije poljoprivrede i uvođenje eAgrara bio ambiciozan projekat, a da je jedan od najvažnijih aspekata ove digitalizacije svakako implementacija digitalnih subvencija.

Ministarka je rekla da je za samo četiri meseca transformisan proces podnošenja subvencija.

Govoreći o prednostima uvođenja eAgrara, Tanasković kaže da digitalizacija poljoprivrede omogućava da se prate i analiziraju podaci o usevima, životinjama, farmama, vremenskim uslovima i drugim faktorima koji utiču na poljoprivrednu proizvodnju. 

"Sve to je izuzetno značajno zbog optimizacije upotrebe resursa, smanjenja gubitaka i povećanja prinosa i kvaliteta. Takođe, digitalne tehnologije nam omogućavaju da pratimo tržišne trendove i prilagodimo našu proizvodnju zahtevima potrošača", rekla je Tanasković u intervjuu za Telegraf.rs.

Kako je navela, jedan od najvažnijih aspekata te digitalizacije svakako je implementacija digitalnih subvencija.

"Ranije su poljoprivrednici bez provere svog stanja kako u registru životinja tako i usaglašenosti podataka o parcelama u katastru i registru poljoprivrednih gazdinstava, vršili prijave u papirnom obliku za subvencije. Sa druge strane, država se suočavala sa ogromnom administracijom kako bi obradili pristigle zahteve za subvencije, gubilo se dragoceno vreme. Sada, zahvaljujući eAgrar-u poljoprivrednici mogu jednostavno i brzo da apliciraju za subvencije, prate njihov status i obradu, a omogućena je i brža isplata. Do sada je raspisano sedam javnih poziva za različite vrste podsticaja, od kojih se mera po hektaru i isplaćuje uporedo tokom trajanja javnog poziva, što se ranije nikada nije dogodilo. Do sada je isplaćeno preko 230.000 zahteva i taj broj se svaki dan uvećava", rekla je ministarka poljoprivrede.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Prema njenim rečima, eAgrar potpuno isključuje korupciju, a sve promene vezano za gazdinstva poljoprivrednici završavaju bez papirologije, odlaska na šaltere.

"Projekat digitalizacije poljoprivrede i uvođenje eAgrara je bio ambiciozan projekat. Mnogi su govorili da naši poljoprivrednici to neće moći. Uspeli smo zajedno. Za samo četiri meseca transformisali smo proces podnošenja subvencija. Mnogo puta do sada navela sam da se pre eAgrara gubilo mnogo vremena na administraciju, sve to je bilo opterećujuće i vremenski zahtevno jer su poljoprivrednici morali da popunjavaju čak 89 podataka na različitim mestima. Od samog početka verovala sam u snagu naše poljoprivrede i odlučnost naših ljudi i danas, s ponosom mogu da kažem da smo zajedno dokazali da sam bila u pravu", kaže Tanasković. 

Ministarka je rekla da je oko 700 aktivista obilazilo teren i pomagalo poljoprivrednicima, da su Poljoprivredne stručne službe bile upregnute na maksimum, da su otvorene telefonske linije za pomoć, a da su domaćini obaveštavani o svakom koraku na sajtu ministarstva ili medijima. 

Dodala je da nije bilo lako, ali da je ta transformacija bila nužna, neophodna i da su naši poljoprivrednici dokazali da kada hoće, sve mogu.

"Pokazali su, bilo da imaju 30, 60 ili više godina, da su u korak sa evropskim farmerima koji se uzimaju kao imperativ napredovanja. I tek ćemo ne samo primarni proizvođači već svi kao društvo postati svesni mogućnosti koje su otvorene digitalizacijom. Na primeru Gruzije koja je pionir digitalizacije u svetu u kojoj danas kada kupujete meso znate sve o njegovom poreklu, kvalitetu. Dakle, ne samo olakšan posao, brže dobijanje subvencija već digitalizacijom dobijamo zaokružen proces do krajnjih korisnika", navela je Tanasković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis