Biznis vesti

Digitalizacija pijaca u Beogradu: Građani i na pijaci više vole da plaćaju karticom

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2023

-

13:40

Digitalizacija pijaca u Beogradu: Građani i na pijaci više vole da plaćaju karticom
Digitalizacija pijaca u Beogradu: Građani i na pijaci više vole da plaćaju karticom - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Na pijaci "Stari Merkartor" danas je svečano obeležen početak drugog kruga digitalizacije beogradskih pijaca zahvaljujući kome će građani dobiti priliku da bezgotovinskih plaćanja i na  pijacama "Blok 44", "Zemun" i "Stari Merkator".

Prodavci beogradske pijace "Stari Merkator" zadovoljni su procesom digitalizacije njihove pijace koja je, kako kažu, omogućila kupcima da bezgotovinski plaćaju, što je dovelo do povećanja prodaje.

Prodavačica Snežana Škodrić iz Velikog Sela kaže da je mogućnost bezgotovinske naplate robe karticom uvela na svojoj tezgi pre mesec dana.

"Broj onih koji plaća karticom je neverovatno velik. U početku sam bila skeptična. Zadovoljna sam ovom mogućnosti iz razloga što veliki broj kupaca sada ima priliku da plati ukoliko kod sebe nema gotovinu", rekla je ona za Tanjug i dodala da kupci reaguju pozitivno na novu mogućnost plaćanja.

Prodavačica povrća i voća Jasmina Čikarić istakla je da se bezgotovinsko plaćanje pokazalo odlično, kao i da su mušterije zadovoljne.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Prodaja se blago povećala iz razloga što je ljudima lakše da plaćaju karticom nego gotovinom", rekla je Čikarićeva za Tanjug.

Jedan od kupaca na beogradskoj pijaci je objasnio da je bezgotovinsko plaćanje ubrzalo proces prodaje.

Osim zakupaca sa pijaca "Stari Merkator“, "Zemun“ i "Blok 44“, mogućnost učestvovanja u drugom krugu projekta "Digitalizacija pijaca“ imaće i zakupci sa pijaca "Kalenić“, "Đeram“ i "Palilula“, koji nisu iskoristili priliku u prvom krugu".

Proces digitalizacije poljoprivrede

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović objasnila je da je za ministarstvo od izuzetnog značaja svaka podrška koja može da doprinese unapređenju položaja individualnih poljoprivrednih proizvođača, kao i da im u tom smislu olakša dalji plasman na tržištu i obezbedi konkurentnost.

"Mi vidimo perspektivu u budućnosti u procesu digitalizacije poljoprivrede", istakla je Golubovićeva.

Kako je objasnila, ponosni smo na prethodna četiri meseca i na rezultate koje smo postigli u okviru realizacije platforme eAgrar.  

"Platforma je za sada omogućila da se subvencije usmerene ka poljoprivrednicima digitalizuju kroz proces mogućnosti praćenja obrade i dostizanja adekvatnih rezultata", istakla je ona.

Rekla je da digitalizacija pijaca predstavlja značajan korak u tom procesu.

"Činjenica je da se digitalizacija pijaca bavi krajnjim segmentom poljoprivredne proizvodnje. Mi želimo da oni sa ovim procesom nastave, kao i da prepoznaju benefite digitalizacije", rekla je Golubovićeva.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Sekretar Udruženja za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije (PKS) Katarina Ocokoljić je objasnila kako je PKS došla na ideju digitalizacije beogradskih pijaca.

"Na ideju smo došli pre godinu i po dana nakon sprovedene ankete od strane kompanije 'Masterkard' u kojoj je više od 50 odsto anketiranih poželelo da plaća karticama na pijacama", rekla je Ocokoljićeva.

Kako je objasnila, mi danas, nakon prvog kruga projekta u kom su bile obuhvaćene pijace "Kalenić", "Palilula" i "Đeram", imamo više od 42.000 bezgotovisnkih transakcija i prometa veći od 47 miliona dinara.

Jelena Nikolic iz JKP "Beogradske pijace" istakla je da je projekat digitalizacije beogradskih pijaca ušao u drugi krug. 

"Pre godinu i po dana u okviru prve faze projekta na pijacama 'Kalenić', 'Palilula' i 'Đeram' uvedena je mogućnost bezgotovinskog plaćana. Posle godinu dana od kada su počeli da se koriste terminali za plaćanje karticama, od 50 zakupaca na te tri pijace, njih 36 je odlučilo da nastavi sa bezgotovinskim plaćanjem", objasnila je ona.

Kako je rekla, od danas je to moguće i na pijacama "Stari Merkator", "Zemun" i "Blok 44".

Ona je objasnila da je činjenica da postoji potreba za bezgotovinski plaćanjem sve veća.

 

Komentari (0)

Biznis