Politika

Brnabić: Ogroman uspeh Srbije u digitalizaciji državne uprave, možemo da se takmičimo sa najboljima

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2022

-

10:47

Brnabić: Ogroman uspeh Srbije u digitalizaciji državne uprave, možemo da se takmičimo sa najboljima
Panel Panel Regionalne ekonomske integracije kao odgovor na globalne ekonomske trendove - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je četvrta u Evropi, a 11. na svetu po GovTech Indeksu zrelosti tehnologija u javnoj upravi koji utvrđuje Svetska banka, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je to ogroman uspeh. 

"To pokazuje drugačije lice naše zemlje, da možemo da se takmičimo sa najboljima, da budemo u svetskom vrhu, i da imamo još mnogo potencijala i prilika za budućnost", rekla je premijerka.

Dodala je da je Srbija među govtek liderima u svetu, kao zemlja sa najvećim indeksom, da smo u Evropi četvrti a u široj jugoistočnoj "Evropi apsolutni lideri“.

Rangirano je 198 država, svetski lider je Južna Koreja, Brazil je na drugom mestu, Saudijska Arabija treća, Francuska šesta, Indija sedma, Mongolija na 9. a Rusija na 10. mestu.  Indeks meri unapređenje svih aspekata državne uprave kroz digitalizaciju.

Sa 89,5 posto zrelosti, Srbija je četvrta u Evropi posle Estonije, Francuske i Litvanije.  Daleko je najbolja u regionu, a za dve godine Srbija je napredovala 40 pozicija, što je svrstava u najbrže i najagilnije digitalne vlade u svetu. 

Index meri državne IT sisteme, dostupnost elektronskih usluga, interakciju države sa građanima i kapacitet za dalju digitalnu transformaciju. Brnabić je istakla da je Srbija treća u svetu po digitalnoj interakciji sa građanima.

"To je zbog naše upotrebe portala javnih podataka. Jedinstveni smo da građani mogu da tamo pogledaju čitav sistem prosvete kako izgleda, recimo. Kao i zbog portala eKonsultacije koji radi od marta i gde omogućavamo svima da učestvuju u konsultacijama o propisima“, rekla je ona.  

Po kapacitetima za dalju digitalnu transformaciju Srbija je napredovala za 59 mesta.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

aleks

24.12.2022 19:34

Ponesto je dobro odradjeno, ali smo jos uvek mnogo daleko od sveta i od onog sto mastovita premijerka prica.

Srbija