Biznis vesti

Brnabić: Očekuje se da izvoz IT usluga iz Srbije bude četiri milijarde evra

Komentari

Autor: Fonet

30/06/2023

-

14:33

Brnabić: Očekuje se da izvoz IT usluga iz Srbije bude četiri milijarde evra
Brnabić: Očekuje se da izvoz IT usluga iz Srbije bude četiri milijarde evra - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Izvoz IT usluga iz Srbije iznosio je 345 miliona evra u 2012. godini, a ove godine se očekuje da bude četiri milijarde evra, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić na onlajn Samitu o veštačkoj inteligenciji i inovacijama, saopštila je danas Vlada.

Od početka svog prvog mandata 2017. godine kao jedan od glavnih prioriteta postavila sam IT i digitalizaciju, a sada je tačno šest godina od mog prvog radnog dana kao predsednice Vlade, rekla je Brnabić.

"Nisam nikada maštala da budem poličarka, ali sam sanjala o tome da uradim nešto veliko za svoju zemlju i upravo sam u elektronskoj upravi videla svoju šansu. Osim toga, od tada smo uradili mnogo i na razvoju IT sektora u našoj zemlji, a sve u cilju da omogućimo ubrzani razvoj IT, digitalizacije i preduzetništva", naglasila je ona.

Brnabić je navela da su ključne oblasti u kojima postoji potencijal veštačka inteligencija i biotehnologija, a da je Srbija zemlja koja može da bude regionalni lider u razvoju globalnih AI (Artificial intelligence) rešenja.

Srbija je prva zemlja u regionu jugoistočne Evrope koja je usvojila strategiju veštačke inteligencije 2019. godine, podsetila je Brnabić i dodala da je 2011. godine osnovala Institut za veštačku inteligenciju, a 2021. godine bila je i jedna od 11 država koja je uvela AI u osnovne i srednje škole.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis