Biznis vesti

"Dobijanje specijalizovane izložbe Ekspo istorijski rezultat za Srbiju": Očekuje se više od milion stranih posetilaca

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2023

-

11:59

"Dobijanje specijalizovane izložbe Ekspo istorijski rezultat za Srbiju": Očekuje se više od milion stranih posetilaca
Tanjug/STR - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije Dušan Borovčanin izjavio je da je dobijanje organizovanja Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. istorijski rezultat za Srbiju i da je prva procena da će samo za vreme trajanja ovog događaja u Beogradu i Srbiji boraviti više od milion stranih posetilaca, dok će na smom Ekspu biti ukupno više od četiri milona posetilaca.

"Dobili smo istorijski rezultat za Srbiju, zaista 140 godina mi kao država imamo istoriju učešća na tim svetskim izložbama i prvi put je naša zemlja odlučila da proba da se kandiduje i dobili smo jednu važnu trku sa četiri ozbiljne zemlje i destinacije. Sada predstoji veliki i ozbiljan posao, ali je mnogo lakše da se radi kada ispred sebe imate ovakav cilj", rekao je Borovčanin za Tanjug. 

On je naglasio da je za organizovanje ovakvog događaja potrebna odgovarajuća infrastruktura, ne samo prostorna, već i logistička, struktura za delegacije koje će da borave neko vreme u Srbiji, jedan broj međunarodnih kompanija koje će na određeno vreme da presele svoje firme ovde i naravno prateći ugostiteljski kapaciteti, što je sve planirano da se izgradi.

Kako je rekao Borovčanin, procena je da će više od 100 zemalja uzeti učešće na ovom događaju, od 15. maja do 15. avgusta, što će Srbiju i Beograd prikazati u novom svetlu.

Što se tiče kongresnog turizma, Borovčanin je rekao da se mi kao zemlja dobro kotiramo i da u poslednjih 10 godina držimo poziciju u prvih 50, tačnije 46. mesto, uprkos pandemiji koja je sve pogodila i renoviranju Centra Sava, najvećeg kongresnog centra u ovom delu Evrope.

Tanjug/STR

 

"Mi smo na 46. poziciji u poslednoj godini kada Sava centar nije radio, tako da je bio veliki broj upita i kandidatura koje smo mogli da radimo, ali nismo mogli da ponudimo prostor. Ja sam siguran da onog trenutka kada se Sava centar bude otvorio, da ćemo se popraviti za nekoliko pozicija. Nakon toga nas čeka ozibljan posao na marketingu za ovakve događaje", dodao je on. 

Borovčanin je dodao da je za organizovanje međunarodnih događaja važan Centar Sava i njegova rekonstrukcija. 

"Centar Sava ima preko 100.000 kvadratnih metara i u funkcionalnom smislu dobiće značajno poboljšanje. Za velike međunarodne kongrese jedan od preduslova je infrastruktura i konferencijski kapaciteti. Sava centar će imati mogućnost za 46 odvojenih paralelnih sastanaka, što za velike svetske kongrese jeste preduslov i ono što je neophodno. To će nas staviti na svetsku mapu", naglasio je on. 

Koliko je značajan kongresni turizam?

Na pitanje šta kongresni turizam donosi jednoj zemlji, Borovčanin je rekao za Tanjug da je iz više uglova ovo jedan od najboljih oblika turizma, iz prostog razloga zato što međunarodni događaji i posetioci imaju veću potrošnju za četiri do pet puta u odnosu na prosečnog posetioca.

"Sa moje tačke gledišta, vrlo su važni doprinosi koji se tiču stručnog tipa i to je onaj doprinos koji ostane na destinaciji, bez obzira da li se radi o događajima iz oblasti medicine, tehnologije, nekih društvenih nauka. U toj godini kada se taj neki događaj dešava u našoj zemlji, naš grad ili destinacija postaju centar za tu oblast i to omogućava kako samo pozicioniranje i promociju naše zemlje u toj oblasti, tako omogućava i našim mladim stručnjacima i naučnicama da se uključe u rad svetskih i evropskih udruženja. I u tom slučaju taj transfer znanja je nemerljiv i jako značajan", objasnio je Borovčanin.

Istakao je da je poslednje istraživanje Republičkog zavoda za statistiku iz 2021. godine pokazalo da je prvi motiv dolaska u Srbiju zapravo poslovni događaj. 

"Iako to možda prosečnom čoveku ne bi izgledalo kao važan razlog, ali nama koji smo u toj oblasti je jedan od najpoželjniji ciljanih tržišnih segmenata. Stranci se kratko zadržavaju, ali imaju veću prosečnu potrošnju, troše novac u boljim restoranima, kafićima, hotelima...", dodao je on. 

Infrastruktura od presudnog značaja

Pored Beograda, postoji još nekoliko destinacija gde se održavaju kongresi u Srbiji, kaže Borovčanin, a to su Novi Sad, Niš i planinski centri Kopaonik, Zlatibor, ali i Palić i Subotica.

On je dodao da je u poslednje dve godine bilo manje organizovanih događaja u ovoj oblasti zbog kovid pandemije, ali da se očekuje da se do kraja 2023. vrati isti obim kao pre kovida, iako su prve prognoze bile da će se ovaj vid turizma vratiti tek 2026. godine. 

Borovčanin je ponovo naglasio da je infrastruktura od presudnog značaja za organizovanje međunarodnih događaja i dodao da je proširenje kapaciteta aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu veoma značajno. 

"Takođe, neophodna je dobra konekcija sa letovima, u tom smislu beogradski aerodrom i proširenje kapaciteta broja direktinih letova zapravo je prvi i osnovni preduslov. U odnosu na region, beogradski aerodrom ima daleko veći broj letova i direktnih konekcija", rekao je on. 

Borovčanin je naveo da se svet suočava sa ozbiljnom krizom radne snage i istkao da što je ekonomija razvijenija, to je kriza u ovoj oblasti veća. 

On je dodao da  je rat u Ukrajni, takođe, imao uticaj na svetsku ekonomiju i da se različito odrazio na svaku zemlju. 

"Sa jedne strane, nama ruski turisti jesu bili značajni, u prvih 10 po  broju noćenja i poseta, ali sa druge strane neka druga tržišta koja su bila usmerana ka Rusiji sada su tražila alternativne destinacije i u tom smislu mislim da smo se dobro nametnuli kao neka alternativa. Međutim, ekonomska recesija koja već postoji uticaće i na kupovnu moć stanovništva i budžete kompanija kada je reč o izdvajanju novca  za putovanja i u tom smislu će se sigurno odraziti na rezultate u ovoj oblasti", dodao je Borovčanin. 

Komentari (0)

Biznis