Aktuelno

Čučković: Prostor Ekspo izložbe biće jedno od najvećih gradilišta u jugoistočnoj Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2023

-

12:40

Čučković: Prostor Ekspo izložbe biće jedno od najvećih gradilišta u jugoistočnoj Evropi
Miroslav Čučković - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gradski menadžer Miroslav Čučković izjavio je da će prostor buduće Ekspo izložbe biti jedno od najvećih gradilišta u jugoistočnoj Evropi, a da će Beograd biti u prilici da ugosti tri miliona gostiju iz više od 130 zemalja sveta.

"Zbog fenomenalne pobede koju smo ostvarili kao država i Beograd, u konkurenciji sa velikim evropskih državama, imamo priliku da budemo domaćini poslovne olimpijade u Beogradu.

Napravićemo apsolutno novi sajam sa izložbenim halama za sve vrste delatnosti i sve privredne aktivnosti koje postoje u Evropi i svetu", rekao je Čučković za Tanjug. 

Ukazao je da početak radova na infrastrukturi pre nekoliko dana govori da će ovaj prostor imati dovoljnu količinu stuje, gasa, vode i svega potrebnog za budući prostor. 

"U neposrednoj blizini Ekspa biće i Nacionalni stadion sa stambenim kompleksom", dodao je gradski menadžer.

On je istakao da će kompletno stambeno tkivo od 32 kvadratna kilometara, koji oivičavaju reka Sava i saobraćajnica Miloš Veliki, pružiti mogućnost da se Beograd širi ka ovom prostoru koji će imati adekvatne uslove za infrastrukturni razvoj.

Čučković je rekao da će i hotelijeri imati dosta posla.

"Oni moraju da se pripreme za taj događaj. Sa obzirom da su naši kapaciteti oko 11.700 kreveta u hotelima, sigurno je da će duplo više prostora trebati za prijem svih gostiju Ekspa. Jako sam ponosan što će parola "Beograd je svet" biti pokazana u najboljem svetlu upravo 2027. godine na ovom prostoru", rekao je on.

Objasnio je da će Beograd dobiti novu železničku vezu do aerodroma, kao i da će ona ići od bloka 42 na Novom Beogradu, preko Zemun polja do aerodroma "Nikola Tesla", a odatle ka prostoru Nacionalnog stadiona.

"Imaćemo i jedan industrijski kolosek pomoću kojeg će biti dovoženi svi eksponati do ovog prostora. Mi smo se za ovaj prostor u potpunosti pripremili sa urbanističke strane. To je bio jedan od preduslova za kandidaturu Beograda. Planom generalnog šinskog sistema grada Beograda smo predvideli vezu do Nacionalnog stadiona, tako da su stvoreni preduslovi za izgradnju te pruge", istakao je Čučković.

On je podsetio da će Prokop biti novo železničko čvorište brzih i savremenih vozova u Srbiji.
Čučković je rekao da će u ovoj godini početi radovi na izgradnji četiri stanice metroa -  Banovo Brdo, Ada Ciganlija, Sajam i Savski trg. 

"To će građanima Beograda doneti bolji kvalitet života i novu budućnost. Ne postoji komforniji prevoz od železničkog. To je Beograd čekao decenijama. Kucnuo je čas u kom krećemo u realizaciju toga. Država je finansijski sposobna da to uradi. Doba predsednika Srbije Aleksandra Vučića dalo nam je mogućnost da to realizujemo", rekao je menadžer Čučković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija