Biznis vesti

Beograd se sprema za specijalizovani EXPO 2027: Zahtevan projekat, velika ulaganja u kompleks, ali i velika očekivanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/06/2023

-

19:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalizovana izložba Expo 2027 pod motom "Igraj za čovečanstvo, sport i muzika za sve", trebalo bi da se održi u periodu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, i to na novom sajamskom prostoru u Surčinu. Prema rečima privrednika i zvaničnika, to bi Srbiji moglo da donese milione novih posetilaca, velike ekonomske benefite i nova radna mesta, dok se sa druge strane deo struke pita hoće li zarada od ove manifestacije opravdati novac uložen u izgradnju kompleksa?

Delegacija Srbije već počinje da radi na organizaciji događaja koji bi, prema procenama stručnjaka, u Srbiju mogao da dovede predstavnike iz više od stotinu zemalja. Predstavnici vlasti takođe tvrde da će sajam biti samoodrživ i profitabilan i nakon završetka Specijalizovanog ekspa.

Kako je ranije za Euronews Srbija objasnio Dušan Borovčanin, menadžer projekta Expo 2027 i direktor Kongresnog biroa Srbije reč je o jednom od najzahtevnijih projekata na Balkanu.

"Izložba traje tri meseca, međutim sve te zemlje dolaze i mnogo ranije radi pripreme svojih izložbi. Tako da mi praktično, danas imamo vremena za slavlje, ali već sutra će krenuti ozbiljne pripreme i sigurno će trajati do poslednjeg trenutka 2027. godine", rekao je Borovčanin.

Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić izjavila je za Tanjug da je izbor Srbije za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027 veliko proznanje za našu zemlju.

"Ponosni smo što je Beograd dobio domaćinstvo za jedan od najvećih i najznačajnijih  događaja na svetu u izuzetno jakoj konkurenciji između pet zemalja", rekla je direktorka.

Da je reč o zahtevnom projektu, za Euronews Srbija potvrđuje i glavni urbanista Beograda, Marko Stojičić, koji kaže da je sprska delegacija već morala da se dokaže tokom same kandiature za održavanje jednog ovakvog događaja da bi ga uopšte i dobila. Kako je objasnio, mogućnosti koje će Srbija imati nakon njegovog održavanja su velike.

"Ovo će svakako biti i izložbeni prostor. Koristiće se za različit dijapazon sajmova gde će se nakon svega održavati brojni događaji. Imaćemo čitavo polje mogućnosti koje bi podrazumevalo šta bi sve ovde moglo da se organizuje a tiče se Balkana i samog Beograda. Do sada nismo imali ovako adkevatan prostor koji je ovako dobro organizovan", kaže on.

Stojičić dodaje da je takođe reč o najznačajnijem projektu koji će privući veliki broj investora iz inostranstva koji će biti u prilici da možda i prvi put posete Beograd.

"Najznačajniji je projekat jer generiše mnogo stvari. Veliki broj ljudi će doći na sajam a začajno je da će on trajati i duži vremenski period, tri meseca. Takođe ovaj događaj će okupiti i veliki broj firmi a na taj način se svetu šalje i poruka da je Beograd mesto gde treba ulagati", smatra on.

Hoće li projekat opravdati ulaganja?

Međutim, deo struke navodi da javnosti nisu predstavljeni dokumenti koji bi pokazali opravdanost gradnje ovakvog jednog kompleksa, naročito kad već postoji Beogradski sajam. Bivši glavni arhitekta Beograda Đorđe Bobić kaže za Euronews Srbija da je sjajna vest to što je Beogard dobio ovu izložbu, ali navodi da su mnoge stvari u ovom projketu nejasne.

"Ovaj događaj će nam malo promeniti način komunikacije sa svetom i to je korisno. Međutim, ono što jeste problem je taj da oni koji su krenuli da odlučuju o svemu tome su počeli bez koncepta. Tu nema infrastrukture, saobraćajnice, organizacija terena i slično a to znači da će to biti dodatni trošak koji iznosi najmanje još toliko", kaže Bobić.

On smatra da Beograd već ima postojeće kapacitete koji bi mogli da se iskoriste ovim povodom, i navodi da je upravo Sajam mesto na kojem bi Expo 2027 mogao da se održi.

"Za taj ogroman prostor treba računati sve troškove koji podrazumevaju plaćanje infrastrukture, ogroman broj zaposlenih itd. Nakon manifestacije je pitanje hoće li trećina tog sajma da bude angažovana na neki način. S druge strane, napraviti takav prostor za Ekspo koji je dobio Beograd, Beogradski sajam koji već postoji je sasvim dovoljan", kaže.

Dr Božo Drašković sa Instituta ekonomskih nauka istakao je za Euronews Srbija da je reč o veoma zahtevnom i značajnom projektu koji zahteva brzu rekaciju i intezivan rad koji ne bi smeo da se prekida sve do početka manifestacije.

Euronews

"Tu je neto korist pre svega za hotelijerstvo, turzam i ugostiteljstvo. Nema ovde zančajnijeg uticaja na razvoj industrije i privrede. Sa druge strane, na duži rok, ovo bi mogli da gledamo kao izmeštanje Sajma na Surčinu i to bi onda moglo da se gleda kao investicija za nove sajamske prostore. Ono po čemu su sajmovi inače specifični je taj da donose zaradu u zavisnosti od toga koliko ih organizujete", objasnio je on.

Kako je zamišljen prostor?

Planirani kompleks "Ekspo 2027" obuhvata tri celine: E1, parcela od 831.488 kvadratna metra, predviđena je kao izložbeni prostor sa paviljonima i sadržajima poput multifunkcionalnih hala, kongresnih dvorana, konferencijskih sala za događaje od najvećeg državnog značaja, E2 na placu od 69.336 kvadrata namenjena je za smeštaj korisnika i zaposlenih u kompleksu i u okviru nje gradiće se hoteli i komercijalni sadržaji, dok je celina E3 na građevinskoj parceli od oko 229.105 kvadrata viđena za komercijalne sadržaje za učesnike i posetioce manifestacije. Postojeći sajam će promeniti namenu.

Ministarstvo finansija

 

Srbija, kao domaćin, obezbeđuje prostor za sve učesnike izložbe i zbog toga je neophodna izgradnja sasvim novog izložbenog prostora.

Ministarstvo finansija

 

Zamišljeno je da prostor "bude generator budućih promena u okruženju: proširenje i unapređenje postojeće turističke ponude Beograda novim savremenim kompleksom u funkciji MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions) turizma, promocije Beograda za organizatora velikih međunarodnih sajamskih, kongresnih, privrednih i kulturnih manifestacija, prezentacije kulturnih vrednosti i predstavljanje novog, savremenog imidža Republike Srbije", navedeno je u tekstu dokumenta koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, a naručilo ga je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo finansija

 

Prema ranijim rečima ministra Gorana Vesića, sajmovi su uvek građeni na periferiji.

"Nekadašnje Staro sajmište je bilo na periferiji. Kada je potom izgrađen novi sajam, to je takođe bila daleka periferija i potpuno je prirodno da se sajmovi nalaze na ivici grada", rekao je Vesić ranije za Euronews Srbija, dodajući da se zahvaljujući tome izbegavaju gužve u centru grada.
Objasnio je da je najaveljn događaj zapravo i povod za nova investiranja u Beograd.

Ministarstvo finansija

 

"Na nama je sad da iskoristimo tu svetsku izložbu za veliku promociju naše zemlje, ne samo promociju kao poslovne i turističke destinacije, nego da pokažemo da privrednici mogu da vide da mogu da investiraju da možemo da nastavimo trend investiranja", ispričao je ministar.

Ministarstvo finansija

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije rekao da se predviđa direktan ekonomski efekat od oko 500 miliona, a indirektni oko 600 miliona i da će Beograd, zahvaljujući osvajanju titule domaćina Svetske specijalizovane izložbe postati najveće gradilište u Evropi.

Ministarstvo finansija

 

"Sada moramo da počnemo ubrzano da radimo, od nacionalnog stadiona do samog Expo prostora, do izgradnje stambenih kvadrata u kojima ćemo da smestimo učesnike izložbe, a posle toga da razgovaramo kako da prenamenimo stanove i kome od ovih ugroženih struktura koje nemaju rešeno stambena pitanja da to učinimo", rekao je predsednik.

Pobeda Beograda okončala mandat gradonačelnika Malage

Portal laopiniondemalaga.es pisao je da je Malaga važila za favorita za održavanje Expo 2027, ali da je Srbija povela i nije "puštala" do kraja. Sevilja.abc prenosi da je gradonačelnik Malage podneo ostavku nakon što je izgubio Expo 2027.

On je rekao da je strategija Srbije bila da u svetskoj politici traži podršku nesvrstanih zemalja i da je možda tu ključ pobede. Portal navodi da je rezultat iznenadio i špansku delegaciju i ostale kandidate, među kojima su bili i San Karlos de Bariloče (Argentina), Puket (Tajland) i Minesota (Sjedinjene Države).

Delegati 179 zemalja, od kojih je glasala 161, na kraju su se opredelili za predlog balkanske zemlje, koji je predstavljen sa temom "Igra za čovečanstvo: sport i muzika za sve".
Uprkos tome što nije krenuo kao favorit, predlog Beograda je poslednjih nedelja počeo da osvaja svoju poziciju. 

Tanjug/video

 

Kako je španska delegacija priznala, Srbi su u poslednjem trenutku intenzivirali diplomatske kontakte i sastajali se sa raznim delegatima sa pravom glasa. Malaga je pokušala, ali nije mogla, navodi portal theobjective.com/espana. 

San da bude domaćin Expo-a 2027. ostao je pokušaj uprkos svim uloženim naporima, a kandidatura Beograda koji će za nekoliko godina biti domaćin ove manifestacije omela je nameru ovog andaluzijskog grada da bude u centru pažnje sveta.

Beogradu je ovim povodom čestitao i španski i holivudski glumac Antonio Banderas.

"Čestitke Beogradu na izboru za EXPO 2027! Ovde u Malagi, tuga je trajala nekoliko minuta, jer mi živimo u našoj prirodnoj radosti. Nastavljamo da gledamo prema budućnosti i nećemo moći da izbegnemo da budemo srećni!", napisao je Banderas na Tviteru. 

 

Komentari (0)

Biznis