Biznis vesti

U maju 2,3 odsto više izdatih građevinskih dozvola nego prošle godine

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2023

-

15:04

U maju 2,3 odsto više izdatih građevinskih dozvola nego prošle godine
Građevinski objekat u izgradnji - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U maju mesecu ove godine izdate su 2.404 građevinske dozvole, što predstavlja povećanje od 2,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Od ukupnog broja dozvola izdatih u maju, 79,8 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 20,2 odsto na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 78,7 odsto dozvola izdato je za stambene, a 21,3 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove - 71,5 odsto.

Prema dozvolama izdatim u maju u Srbiji, prijavljena je izgradnja 2.334 stana, s prosečnom površinom od 75,2 metara kvadratnih, navedeno je u saopštenju. 

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 15,3 odsto biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 147,4 metara kvadratnih, a 82,7 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 59,8 metara kvadratnih.

Predviđena vrednost radova novogradnje u maju ove godine iznosi 75 odsto od ukupne predviđene vrednosti radova, a posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u beogradskoj oblasti, 32,6 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim južnobačkoj oblasti (11,6 odsto), zlatiborskoj oblasti (8,7 odsto) i nišavskoj oblasti (5,1 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću do 4,8 odsto.

Podaci o izdatim građevinskim dozvolama preuzimaju se iz Centralne evidencije objedinjenih procedura, koju, prema Zakonu o planiranju i izgradnji vodi Agencija za privredne registre.

U okviru ovog istraživanja, pojmom "građevinska dozvola", objedinjuju se građevinska dozvola za izgradnju građevinskog objekta i rešenje kojim se odobrava izvođenje radova po članu 145 Zakona o planiranju i izgradnji. 

Izdate građevinske dozvole i odobrenja za izvođenje radova na osnovu usaglašenog zahteva obuhvaćeni su samo ako je izgradnja prvi put odobrena, i obuhvataju se dozvole za sve vrste građevina opisane u Klasifikaciji vrsta građevina, odnosno za zgrade i ostale građevine, i prikazuju se po teritorijama na kojima će se izvoditi planirani radovi u zemlji.

Iz RSZ navode da od 1999. godine ne raspolažu pojedinim podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Srbiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis