Biznis vesti

Mali: 300 miliona za početnike u poslovanju i mlade

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

14:47

Mali: 300 miliona za početnike u poslovanju i mlade
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za dodelu 300 miliona dinara bespovratnih sredstava po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade.

"Vlada na taj način pruža podršku osnivanju i opstanku novih preduzeća, kao i mladim preduzetnicima", naglasio je potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji je po ovlašćenju predsednice vlade preduzeo ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra i naglasio da je za program iz budžeta izdvojeno 300 miliona dinara.

Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, registrovana u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva, kao i preduzetnici, mikro i mala privredna društva, registrovani u Agenciji najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, a čiji osnivač i zakonski zastupnik je fizičko lice starosti do 35 godina.

Mali je naglasio da se sredstva potpuno bespovratno dodeljuju početnicima u poslovanju i mladima, kako bismo im pomogli da razviju svoj biznis. 

"Preostali iznos investicionog ulaganja će se finansirati iz kredita Fonda za razvoj. Pozivam početnike u biznisu i mlade da se prijave i na taj način dodatno osnaže biznis jer je ovo zaista odlična prilika za njih, što se i pokazalo u prethodnim godinama", rekao je Mali i dodao da iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu, uključujući i bespovratna i kreditna sredstva, ne može biti manji od 400.000 dinara, niti veći od šest miliona dinara. 

Mali je rekao da se javni poziv odnosi na sve nezaposlene i privrednike koji su u početnoj fazi razvoja za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme, alata i dostavnih vozila, tekuće održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora, kao i za operativne troškove (do 20 odsto ukupnog ulaganja).

Ova finansijska podrška privrednicima predstavlja kombinaciju 30 odsto bespovratnih sredstava države i 70 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj. 

Ukoliko privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa članom 12. Zakona o regionalnom razvoju i aktom vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave, u tom slučaju je kombinacija 40 odsto bespovratnih sredstava države i 60 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Za privredne subjekte čiji su osnivači mladi do 35 godina, 35 odsto su bespovratna sredstva države, a 65 odsto povoljni krediti Fonda za razvoj. 

Ako privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti, onda je reč o 45 odsto bespovratnih sredstava države i 55 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Kako se navodi u saopštenju javni poziv otvoren je dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava za sprovođenje Programa za 35 odsto, koliko je prosečan procenat odbijenih, kao i odustalih zahteva pre rešavanja u prethodnim godinama, a najkasnije do 31.decembra. 

Sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na internet strani Ministarstva privrede: privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: fondzarazvoj.gov.rs, kao i na portalu preduzetnistvo.gov.rs.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis