Biznis vesti

Beogradski aerodrom beleži najveći obim saobraćaja u svojoj istoriji

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2023

-

16:03

Beogradski aerodrom beleži najveći obim saobraćaja u svojoj istoriji
Tanjug/Belgrade airport - Copyright Tanjug/Belgrade airport

veličina teksta

Aa Aa

U drugom kvartalu 2023. godine više od 67 miliona putnika putovalo je kroz mrežu aerodroma "Vinci" koja upravlja aerodromom Nikola Tesla, odnosno za 24 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a beogradski aerodrom beleži najveći obim saobraćaja u svojoj istoriji.

"U drugom kvartalu 2023. godine beogradski aerodrom opslužio je oko dva miliona putnika, što je 41 odsto više nego prošle godine i za četvrtinu više nego u istom periodu 2019. godine. U istom periodu, zabeleženo je 20.720 letova, odnosno 26 odsto više nego prošle godine i 15 odsto više nego u istom periodu 2019. godine", saopštio je danas Beogradski aerodrom.

Beogradski aerodrom je u prvoj polovini godine opslužio oko 3,3 miliona putnika, što je 53 odsto više nego prošle godine i 26 odsto više nego u istom periodu 2019. godine, navodi se u saopštenju. 

U istom periodu, dodaje se, zabeleženo je 38.286 letova, odnosno 31 odsto više nego prošle godine i 15 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

Uz istovremeno opsluživanje rekordnog obima saobraćaja, kako navode, aerodrom u ovom periodu još uvek realizuje velike investicione radove na proširenju i modernizaciji aerodromske infrastrukture i nije dostigao svoj puni kapacitet. 

"Od 2019. godine aerodrom sprovodi radove na svim ključnim tačkama kako bi spremno dočekao projektovani porast saobraćaja. Danas je operativno 32 u odnosu na 19 gejtova u 2019. godini. Broj šaltera na pasoškoj kontroli na odlascima za pripadnike granične policije povećan je na 16 u odnosu na prethodnih 12, dok će na dolascima uskoro biti dodato još šest šaltera. Broj šaltera za prijavu na let povećan je na 65, a u narednom period biće ih ukupno 90.  Dalje, proširena je i zona dolazaka, potom C i A strana terminala; povećan je broj parking pozicija za avione na 27 u odnosu na prethodnih 17, kao i broj parking mesta za vozila na 1.926 sa nekadašnjih 1.239, a ukupno će ih biti 2.168.", navodi se u saopštenju.

"Pozdravljamo najavu Vesića o prolazima za očitavanje pasoša"

Kompanija Beogradski aerodrom saopštila je i da pozdravlja najavu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića i Ministarstva unutrašnjih poslova o postavljanju prolaza za automatsko očitavanje pasoša na pasoškim kontrolama na Aerodromu Nikola Tesla radi efikasnijeg protoka putnika.

Navode da je u novoizgrađenom centralnom delu terminala broj šaltera pasoške kontrole za pripadnike granične policije povećan na 16, u odnosu na 12, koliko ih je bilo na staroj lokaciji.

"U narednom periodu biće na raspolaganju dodatnih šest šaltera na lokaciji dolazaka, a automatsko očitavanje pasoša u ​​velikoj meri će doprineti ubrzanju protoka putnika", navedeno je u saopštenju.

Tokom letnje sezone saobraćaj je značajno povećan na svim graničnim prelazima, pa ni aerodromi nisu izuzetak.

"Kašnjenje letova dovodi do toga da mnogi avioni poleću i sleću u isto vreme, što stvara gužve na šalterima za čekiranje, pasoškoj kontroli i prostoru za preuzimanje prtljaga" , saopštavaju oni. 

Komentari (0)

Biznis