Biznis vesti

Nemački stručnjaci se zalažu za strožu fiskalnu disciplinu u EU

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2023

-

12:15

Nemački stručnjaci se zalažu za strožu fiskalnu disciplinu u EU
Nemački stručnjaci se zalažu za strožu fiskalnu disciplinu u EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija (EK) treba da poboljša predlog reforme zaduživanja u EU i fokusira se na strožu fiskalnu disciplinu, rekao je predsednik Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, Klemens Fuest.

Kako se navodi u danas objavljenom saopštenju na sajtu IFO, Fuest pozitivno gleda na predlog da se automatski pokrene postupak protiv zemalja koje se ne pridržavaju pravila o dugu, ali se ne slaže sa ublažavanjem pravila o zaduživanju i deficitu.

EK planira da omogući veće zaduživanje kada države članice Evropske unije stave veći naglasak na politiku Brisela u svojim budžetima, a Fuest tvrdi da to može da ugrozi fiskalnu politiku u EU.

"Ako evropski kreatori politike žele da ojačaju podsticaje za investicije, mogli bi da povežu potrošnju finansiranu dugom sa neto investicijama. Sva ostala državna potrošnja, kao što su socijalni transferi, mora da bude ograničena odgovarajućim prihodima u državnom budžetu", smatra i direktor ekonomske platforme EkonPol, Florijan Dorn.

On je naveo da izuzeci treba da budu dozvoljeni samo u vremenima ekonomske krize.

Prema Dornovim rečima, važno je adekvatno definisati šta se smatra investicijom, pošto sadašnji predlog EK ostavlja previše prostora za zaobilaženje pravila. 

EK je predstavila svoj predlog reforme fiskalnih pravila EU 26. aprila, podseća IFO.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis