Biznis vesti

Više od 450 najugroženijih građana podržano projektom inovatinovog zapošljavanja

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2023

-

14:24

Više od 450 najugroženijih građana podržano projektom inovatinovog zapošljavanja
Više od 450 najugroženijih građana podržano projektom inovatinovog zapošljavanja - Copyright TANJUG/ GIZ/ bs

veličina teksta

Aa Aa

Osam gradova i opština dobilo je sredstva u ukupnom iznosu od gotovo 400.000 evra za sprovođenje inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja, a više od 450 građana je podržano je ovim projektom, saopštila je danas Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Projekat pod nazivom ”Podrška Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u razvoju inovativnih rešenja za zapošljavanje na lokalnom nivou”, sprovodi se uz tehničku i finansijsku podršku globalnog programa Nemačke razvojne saradnje "Migracije za razvoj“ (PME), koji u Srbiji sprovodi GIZ.

TANJUG/ GIZ/ bs

 

"Kroz ovaj projekat Ministarstvo je nastavilo da razvija podršku razvoja lokalnih politika zapošljavanja, a lokalne samouprave su imale priliku da kreiraju i sprovedu rešenja koja su sama osmislila i koja odgovaraju potrebama lokalnog tržišta rada i svakog identifikovanog korisnika čime smo se za još jedan korak približili individualizaciji mera aktivne politike zapošljavanja", rekla je v.d. pomoćnice ministra za rad Slavica Jelača na završnoj konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati projekta. 

Savetnik za rad i socijalna pitanja u ambasadi Nemačke u Srbiji Per Krumrej istakao je da je GIZ važan partner Vlade Srbije u podršci nacionalnim naporima za održiv povratak i reintegraciju, uključujući i politike socijalnog uključivanja u sektorima migracija i zapošljavanja.

U okviru projekta skoro 78 korisnika dobilo je zaposlenje, 293 je dobilo uslugu karijernog vođenja i savetovanja u Kragujevcu, Ćićevcu, Pirotu, Vranju i Vrnjačkoj Banji, 63 je prošlo obuku na radnom mestu u Pirotu, Kragujevcu i Vrnjačkoj Banji, dok je 134 osobe završilo obuke za potrebe tržišta rada u Knjaževcu, Novom Pazaru i Vrnjačkoj Banji i time povećalo svoje šanse za zapošljavanje, navodi se u saopštenju. 

TANJUG/ GIZ/ bs

 

Dodaje se da je 126 osoba unapredilo svoje znanje o preduzetništvu kroz obuke, a 45 nezaposlenih lica su otvorila preduzetničke radnje i dobila opremu koja im je neophodna da započnu posao u Novom Pazaru, Vranju, Baču i Ćićevcu.

U Knjaževcu su osnovana tri socijalna preduzeća za preradu voća i povrća u kojima će se zaposliti više od deset osoba preko 50 godina starosti, a u Novom Pazaru su osnovana dva socijalna preduzeća.

"Projektni timovi jedinica lokalne samouprave su izvestili o brojnim naučenim lekcijama tokom prve faze implementacije lokalnih projekta. Međusektorska saradnja sa relevantnim lokalnim partnerima, a posebno sa poslodavcima i korisnicima je istaknuta kao prioritetna potreba i značajna lekcija za ostvarivanje adekvatne podrške u zapošljavanju", kaže se u saopštenju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis