Biznis vesti

Bankrotirao vlasnik Pepca, kompanija odlučila šta će biti s prodavnicama koje su popularne i u Srbiji

Komentari

Autor: E kapija, Euronews Srbija

31/07/2023

-

14:46

Bankrotirao vlasnik Pepca, kompanija odlučila šta će biti s prodavnicama koje su popularne i u Srbiji
Bankrotirao vlasnik Pepca, kompanija odlučila šta će biti s prodavnicama koje su popularne i u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski lanac trgovina odećom i proizvodima za kuću Pepco mogao bi da se nađe u velikim problemima. Kako prenose češki mediji, deoničari kompanije Steinhoff Internacional koja u svom vlasništvu ima čak 72 odsto deonica, odlučili su da likvidiraju kompaniju jer je njen vlasnik bankrotirao. Ipak, kako tvrde u kompaniji u saopštenju u kome navode da se oglašavaju kako bi sprečili dalje spekulacije, stanje "Steinhoff International Holdings" neće uticati na poslovanje "Pepco N.V. Group".

Multinacionalna kompanija Steinhoff Internacional gasi se više od pet godina nakon što je izbio računovodstveni skandal. O gašenju holdinga akcionari su odlučili na vanrednoj skupštini održanoj u sredu.

Kompanija uglavnom posluje u oblasti nameštaja, kućnih potrepština i odeće, a kroz udeo u južnoafričkoj kompaniji Pepkor posjeduje i lanac prodavnica Pepco, koji od 2013. godine posluje u Češkoj, a odnedavno i u Srbiji.

Kompanija Steinhoff, koja je pored lanca prodavnica Pepco u prošlosti posedovala i kompaniju za nameštaj Kika, u problemima je od 2017. godine, kada su tokom računovodstvene revizije otkrivene nepravilnosti. Šef kompanije Markus Žuste je naknadno napustio kompaniju, a poreske prevare su postepeno izašle na videlo tokom daljih inspekcija. Nakon istrage usledio je kolaps cena deonica.

Ipak, kako tvrde u kompaniji u saopštenju u kome navode da se oglašavaju kako bi sprečili dalje spekulacije, stanje "Steinhoff International Holdings" neće uticati na poslovanje "Pepco N.V. Group".

"Pepco kompanija već nekoliko godina posluje kao samostalna, uspešna kompanija na berzi sa sopstvenim finansiranjem i jakim bilansom stanja odvojeno od 'Steinhoff International Holdings. U julu 2023. godine, Pepco kompanija je najavila dalji strateški napredak, nastavljajući snažan rast prihoda i profita - vođen strategijom širenja lanca prodavnica - prihodi za devet meseci su porasli za 19,3 odsto uz konstantan kurs, dostigavši 4,2 milijarde evra", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, kompanija Pepco, koja posluje u 20 zemalja u Evropi, "postigla je svoj uspeh i nastaviće da ga postiže uz veliku podršku kupaca, snažan novčani tok i pozitivan bilans stanja". 

"Grupa je u junu 2023.godine uspešno završila refinansiranje duga, napravivši prvu emisiju obveznica u vrednosti od 375 miliona evra, što je naišlo na veliko interesovanje međunarodnih i poljskih investitora, a vrednost upisa bila je višestruko veća od ponude. Nakon uspešne emisije obveznica, Pepco kompanija je dobila pozitivne ocene od tri vodeće rejting agencije - 'Fitch', 'S&P' i 'Moody's', koje su konstatovale solidnost poslovanja i zdrav profil organskog rasta - kao rezultat programa razvoja lanca prodavnica, obima i atraktivnosti ponuda u vrednosnom segmentu", navodi se u saopštenju Pepca.

Komentari (0)

Biznis