Biznis vesti

Panamski kanal propušta više neregistrovanih brodova u pokušaju da smanji gužvu

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2023

-

21:20

Panamski kanal propušta više neregistrovanih brodova u pokušaju da smanji gužvu
Panamski kanal - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uprava Panamskog kanala, pogođenog sušom, saopštila je da je privremeno ograničila broj novih rezervisanih prolaza, kako bi smanjila gužvu koje su napravili brodovi koji čekaju na prolaz bez rezervacije.

Veliki broj komercijalnih brodova koji čekaju da prođu kroz jedan od najprometnijih trgovačkih prolaza na svetu, naveo je mnoge koji obično koriste taj plovni put na alternativne pravce, preneo je Rojters.

Kako se navodi, svako kašnjenje ili smetnja može dovesti kompanije u problem, pa Panamski kanal smanjuje troškove i vreme tranzita za mnoge korisnike, računajući velike trgovce na malo i energetske kompanije, uključene u trgovinu između Kine i SAD.

Kako se navodi, 10. avgusta se u blizini kanala nalazilo 161 plovilo, što je povećanje za oko 90 brodova u odnosu na situaciju kakva se obično viđa tokom kišne sezone, a još najmanje 40 brodova približava se prolazu.

Mera objavljena korisnicima u utorak, koja će ostati na snazi do 21. avgusta, ograničava nove rezervacije za prolaz kroz stare prevodnice kanala, koje koriste manja plovila, sa 16 na 14 dnevno.

Rezervisani tranzit kroz najveće prevodnice ostaće nepromenjen, navodi se u saopštenju.

"Ovo posebno prilagođavanje uvedeno je kako bi bila ublažena gužva za brodove koji su već u redu za tranzit ili na putu, a koji nisu mogli da obezbede rezervacije unapred“, navodi se u saopštenju.

Od početka godine, uprava kanala je uvela niz ograničenja za gaz brodova, jer je suša, izazvana vremenskim fenomenom El Ninjo, umanjila količinu vode u kanalu.

 

Komentari (0)

Biznis