Biznis vesti

Koliko je Srbija blizu dobijanja investicionog rejtinga i šta bi to promenilo

Komentari

Autor: Lj.G.

18/08/2023

-

07:10

Koliko je Srbija blizu dobijanja investicionog rejtinga i šta bi to promenilo
Koliko je Srbija blizu dobijanja investicionog rejtinga i šta bi to promenilo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Fitch Ratings" potvrdila je nedavno kreditni rejting Srbije na nivou BB+ sa stabilnim izgledima za njegovo dalje povećanje. Reč je o rejtingu koji je Srbija dostigla pred kraj 2018. godine. Viši nivo od trenutnog je BBB, odnosno investicioni rejting, a stručnjaci da iako se ne očekuje da dobijanje investicionog rejtinga puno promeni situaciju, Srbija bi se po tim parametrima približila zemljama koje su u EU. 

U Ministarstvu finansija za Euronews Srbij kažu da dostizanje investicionog rejtinga zavisi od internih faktora, ali i od eksternih, na koje Srbija nema uticaj, ali da je ipak realno očekivati da će relativno brzo biti dostignut.

Kao ključne faktore za odluku o kreditnom rejtingu Srbije Fitch ističe kredibilan okvir ukupne ekonomske politike, viši nivo ekonomske aktivnosti merene bruto domaćim proizvodom po glavi stanovnika, bolje upravljanje i viši nivo ljudskog razvoja u odnosu na zemlje sa sličnim kreditnim rejtingom i uređene javne finansije.

Ta agencije je kao razloge za svoju odluku naglasila i značajno popravljenu spoljnu poziciju zemlje (niži deficit tekućeg računa platnog bilansa), ubrzanje privrednog rasta, smanjenje inflacije, dokazanu otpornost bankarskog sektora, smanjenje javnog duga i znatno bolje stanje u energetskom sektoru.

Direktor Ekonomskog instituta Ivan Nikolić rekao je da je od 2015. do 2018. Srbija uznapredovala i približila se na korak od investicionog rejtinga. 

"Od tog trenutaka smo prikovani i uvek sa pozitivnim izgledima, ali ne stiže nam ta konačna odluka s njihove strane ili ocena da nas i formalno prebacuju u tu zonu investicionog rejtinga", kaže Nikolić za Euronews Srbija.

Nikolić navodi da je očekivao da će Srbija krajem 2019. ili početkom 2020. dobiti investicioni rejting, ali da je problem nastao šokom na globalnom planu, prvo pandemijom koronavirusa, a kasnije i ratom u Ukrajini.

Investicioni rejting stvorio bi mogućnost za uključivanje nove grupe investitora, a to bi podrazumevalo i veće poverenje pri ulaganju u Srbiju. Srbija je sa rejtingom BB+ najbliža investicionoj zoni, ali na toj poziciji je već neko vreme, uvek sa ocenom da su ti izgledi pozitivni. 

Nikolić kaže da su sve zemlje EU u investicionom rejtingu, a da su najlošije po tome Bugarska, Hrvatska, Rumunija i Mađarska. 

"Ali svejedno tamo su. Kada postrojite glavne makorekonomske parametre i kako smo odgovorili na krizne izazove i za vreme pandemije i prošle godine sa otpočinjanjem rata i trenutno sa izgledima za budućnost u pogledu rasta, ne vidim da se po bilo čemu mi nešto razlikujemo u odnosu na Rumuniju, Bugarsku i Hrvatsku, ali oni to drugačije sagledavaju", naveo je Nikolić. 

Ministarstvo: Dostizanje rejtinga zavisi i od eksternih faktora na koje Srbija nema uticaj

Na osnovu brojnih makroekonomskih i političkih faktora, kao i internog i eksternog okruženja i njihovog upoređivanja sa drugim državama, kreditne agencije vrše procenu kreditnog rejtinga. 

U Minisarstvu finansija kažu da Srbija aktivno radi na postizanju što boljih rezultata u gotovo svim potrebnim segmetima, sa posebnim fokusom na one najznačajnije kao što su ekonomski rast, učešće duga u BDP-u, monetarna politika i fiskalna ravnoteža. 

Dodaju da dostizanje investicionog rejtinga zavisi od internih faktora, ali i od eksternih, na koje Srbija nema uticaj, te se ne može tačno precizirati. 

"S obzirom na to da se radi o sledećem nivou, iznad trenutnog, realno je očekivati da će relativno brzo biti dostignut investicioni rejting", rekli su za Euronews Srbija u Ministarstvu finansija. 

U Ministarstvu finasija kažu da bi investicioni rejting stvorio mogućnost za uključivanje nove grupe investitora, koji isključivo ulažu u instrumente zemalja sa investicionim rejtingom. 

To bi, dodaju, podrazumevalo i veće poverenje pri ulaganju u Srbiju, niže i stabilnije nivoe prinosa, veću likvidnost koja prati instrumente za ulaganje, nižu maržu pri određivanju cena, kao i mogućnost emitovanja novih instrumenata javnog duga.  

"Takođe, dostizanje investicionog rejtinga Republike Srbije, bi uticalo i na još niže troškove zaduživanja drugih izdavalaca sa sedištem u Republici Srbiji. Prilikom razmatranja određenih investicija, kompanije vode računa i o rejtingu same države u koju ulažu, a investicioni rejting predstavlja veoma snažan signal njene stabilnosti", navode u Ministartsvu finansija.

Nikolić, međutim, navodi kada je 2018. pravio ocenu neke perpsektive ili koliko je vremena potrebno da se dostigne kreditni rejting, onda se jasno videlo da su kriterijumi ili makar ono što se toleriše Hrvatskoj u tom trenutku mnogo labavije nego oni koji su postavljeni prema Srbiji. 

"Njihov dug je tada značajno rastao, naš se smanjivao, oni su recimo takođe bili okarakterisani u tom trenutku da su im izgledi povoljni iako je potpuno drugačija makroekonomska slika bila i makroekonomski okviri. Bez obzira na sve, tu smo negde gde jesmo, bitno je kao i upravo na evropskom putu, da radimo ono što mozemo sa naše strane, a sada kakva će njihova ocena da bude i da li će nas primiti u taj krug zemalja sa investicionim rejtingom, to i ne zavisi od nas, makar ne od tih nekih tekućih performansi", navodi Nikolić. 

On je naveo da stav ili ocena investicionih kuća zavisi i od političkih konotacija. 

"Kada postrojite ključne makroekonomske varijable recimo nas u odnosu na Bugarsku, Rumuniju pa i Hrvatsku, videćete da tu nema nekog većeg ili neke bitnije razlike, sad je samo to stvar umetničkog dojma da li nas vide u tom društvu ili ne", kaže Nikolić. 

Komentari (0)

Biznis