Biznis vesti

Agencija Standard and Poor’s potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2022

-

22:49

Agencija Standard and Poor’s potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+
Ekonomija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard and Poor’s potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+ i zadržava stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

Ističe se da je rejting Srbije podržan pre svega kredibilnom makroekonomskom politikom i adekvatnim deviznim rezervama koje su u 2022. godini povećane za više od 800 miliona evra i na kraju novembra bile na rekordno visokom nivou od 17,3 milijardi evra, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Dodaje se da iz S&P-a navode da će visok nivo deviznih rezervi pomoći ublažavanju negativnih efekata potencijalnih eksternih šokova.

"Još jedna dobra vest koja nam stiže od rejting agencija, a uprkos svim izazovima sa kojima se ceo svet suočava u poslednjih nekoliko godina. Ovo je najbolji dokaz da vodimo odgovornu i ispravnu ekonomsku politiku", ocenio je ovim povodom ministar finansija i potpredsednik Vlade Siniša Mali.

Iz S&P-a ocenjuju kako bi kreditni rejting Srbije mogao biti dodatno povećan ukoliko se pokaže da su negativne posledice, nastale zbog sukoba u Ukrajini, obuzdane i pod kontrolom i ako bi se rast srpske privrede ubrzao iznad očekivanja, navodi se u saopsstenju.

Usled slabije domaće potražnje koja proističe iz neizvesnosti i rastuće inflacije koja opterećuje privatnu potrošnju, niže spoljne tražnje vezane za niži rast u Evropi, ali i kao posledica restriktivne monetarne politike, projektuje se stopa rasta BDP-a u 2023. godini od 2,1 odsto u poređenju sa 2,5 odsto u ovoj godini.

Kao posledica toga očekuje se da će doći do rasta fiskalnog deficita i deficita tekućeg računa, međutim već od 2024. godine prognozira se da će se rast bruto domaćeg proizvoda vratiti na nivo iznad tri odsto.

"U vremenu krize svaki rast je dobar, naročito nakon vesti da evropske ekonomije već klize ka recesiji. Za Srbiju je bitno da očuva rast koji je ostvarila, pa makar on bio i usporen", ocenio je tim povodom ministar Mali.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Očekuje se nastavak reformi ugovorenih aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom i dodaje da će finansijska podrška koju podrazumeva aranžman obezbediti dodatnu sigurnost srpskim finansijama i omogućiti efikasnije upravljanje javnim sektorom.

U uslovima globalne energetske i ekonomske krize izazvane sukobom u Ukrajini i produženim dejstvom pandemije koronavirusa na koji se nadovezuje rastuća inflacija pomoć Srbiji biće podrška Međunarodnog monetarnog fonda kako bi što bezbolnije prebrodila ovaj period, navodi se i dodaje da se time stiče i dodatna sigurnost da posledice sukoba ne zaustave započete reforme.

Kako se ističe, visok priliv stranih direktnih investicija, ulaganja države u infrastrukturne projekte, očuvana stabilnost deviznog kursa i stabilnost bankarskog sektora koji je ostao dobro kapitalizovan, profitabilan i likvidan, smanjeno učešće problematičnih kredita, stabilan javni dug, uprkos krizi koja traje već skoro tri godine, omogućili su Srbiji da odgovori na izazove, nastavi investicije i očuva privredni rast.

Stabilna prognoza za naredni period dokaz je da Srbija nastavlja da vodi odgovornu monetarnu i fiskalnu politiku usmerenu na dalje reforme, u cilju poboljšanja poslovnog okruženja, povećanja investicija i očuvanja stabilnosti, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis