Biznis vesti

SSSS: Prvo korekcija minimalca za 2023, pa razgovori o visini minimalca u 2024.

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

14:24

SSSS: Prvo korekcija minimalca za 2023, pa razgovori o visini minimalca u 2024.
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savez samostalnih sindikata Srbije insistira na korekciji minimalne zarade za tekuću godinu i tek nakon "korekcije" da se razgovara o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu, saopšteno je danas iz te sindikalne organizacije.

Kako je navedeno, pregovori za utvrđivanje minimalne cene rada za 2024. godinu, na kojima su učestvovali predstavnici više ministarstava u Vladi Srbije, reprezentativnih sindikata i poslodavaca počeli su u ponedeljak, a prva runda završena je bez konkretnog dogovora oko visine "minimalca".

SSSS ističe da je Fondacija Centar za demokratiju pružila punu podršku sindikalnim zahtevima povodom pregovora o povećanju minimalne zarade u Srbiji za 2023. i 2024. godinu.

Ta fondacija je navela da minimalne zarade moraju pratiti realne troškove života kako bi radnicima i radnicama i njihovim porodicama obezbedile dostojanstven život i kako bi se umanjili rizici za produbljivanje zabrinjavajućeg siromaštva u Srbiji, prenosi SSSS.

Kako je navedeno, visoka inflacija, koja je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku 12,5 procenata, i stalni rast cena uzrokuju da veliki broj zaposlenih, posebno oni sa najnižim primanjima, ne mogu da zadovolje ni osnovne egzistencijalne potrebe. 

"Prosečna minimalna zarada od 40.020 dinara daleko je ispod čak i minimalne potrošačke korpe, koja je u maju ove godine iznosila 51.874,39 dinara. Posebno nampominjemo da bi minimalna zarada po svojoj prirodi trebalo da bude pre izuzetak nego pravilo, a statistika pokazuje da je ona, nažalost, realnost velikog broja ljudi u Srbiji, što pokazuje i izveštaj o stanju radnih prava u Srbiji za 2022. godinu", navodi Fondacija.

Podseća da se, shodno Zakonu o radu, minimalna zarada utvrđuje pregovorima u okviru Socijalno ekonomskog saveta polazeći, između ostalog, od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice.

Pozivaju se socijalni partneri da učine dodatne napore kako bi se, kroz adekvatno povećanje minimalne zarade, zaposlenima omogućio dostojanstven život, navodi se u saopštenju Fondacije centar za demokratiju, prenosi SSSS.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis