Biznis vesti

Brnabić: Jablanički i Toplički okruzi razvijaju turistički potencijal

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2023

-

13:26

Brnabić: Jablanički i Toplički okruzi razvijaju turistički potencijal
Brnabić: Jablanički i Toplički okruzi razvijaju turistički potencijal - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je posetu Jablaničkom okrugu posetom leskovačkog parka prirode i arheološkog lokaliteta Hisar.

Premijerku su u Leskovcu dočekali ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Tokom obilaska Hisara, premijerka je izjavila da taj deo Srbije dobija novo lice i će razviti svoje turističke potencijale.

Rekla je da je došla da vidi kako napreduju radovi u Jablaničkom okrugu koji su obećani kada je u Lebanu obeleženo 100 dana rada nove vlade.

"Završili smo neke stvari kao što su postavljanje ograde i video nadzora  na Caričinom gradu i sada nastavljamo dalje, krenuli su radovi na Centru za posetioce. Treba da završimo sve to tokom 2024. Samo za Caričin grad investicija je tri miliona evra", rekla je Brnabićeva.

Što se tiče Leskovca, dodala je, završena je prva faza prilaza Hisaru i imobilijar, a sada se radi druga faza.

"Treba da završimo startap inovacioni centar u Leskovcu koji će postati deo nacionalne inovacione infrastrukture u Srbiji. Radovi kreću u septembru. Radovi na skladišno-distributivnom centru u Leskovcu, kao centru Jablaničkog okruga za poljoprivredu, takođe kreću u septembru", poručila je premijerka.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Kako je rekla, došla je da vidi kako napreduju radovi i šta je urađeno, kao i da potvrdi da sve ono što su obećali nisu bile "prazne priče" ni za Jablanički, ni za Toplički okrug.

Prema njenim rečima, samo jedan put preko Radan planine, u koji se ulaže 1,8 milijardi dinara, povezuje ta dva okruga i otvara mogućnost njihovog razvoja.

"Zato što su to prelepi okruzi i imaju potencijal koji mi do sada nismo iskoristili, a to je potencijal četiri banje: Kraljevska banja, Lukovska banja, Sijerinska banja i Prolom banja, zatim Đavolja varoš i Caričin grad", rekla je premijerka.

Istakla je da se samo putem preko Radan planine otvara ceo taj turistički potencijal.

"Ceo taj deo Srbije dobija novo lice i ja sam došla da vidim kako napreduju radovi. To nije značajno samo za te okruge, već za celu Srbiju. Caričin grad i Justinijana prima su biser arheologije Evrope", poručila je premijerka.

Podsetila je da su iskopavanja počela 1912., a da je tek prošle godine završeno ograđivanje i postavljanje video nadzora.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

"Preko 110 godina imamo jedno od najlepših arheoloških nalazišta Evrope u koje je mogao da uđe ko hoće i odnese šta hoće. Završili smo taj važan deo posla, a protekle nedelje krenuli su radovi na vizitorskom centu koji će biti gotovi do kraja godine", rekla je premijerka. 

Čestitala je građanima Leskovca na novom stadionu i rekla da veruju da se svi raduju evropskoj utakmici između Olimpijakosa i Čukaričkog. 

Kako je navela, 2011. godine stopa nezaposlenosti u Jablaničkom okrugu je bila 31,7 odsto, a sada je jednocifrena i iznosi 9,8 odsto.

"Niko nije mogao ni da zamisli da će ovde biti najmoderniji stadion po evropskim standardima", rekla je premijerka.

Dodala je da su plate na jugu Srbije među najnižima, ali da se i to polako menja i da i one rastu.  
Hisar se nalazi na međi dolina reka Jablanice i Veternice, a brdo Hisar naseljavano je još od praistorije pa sve do danas, 

Na prostoru Hisara otkriven je veliki broj arhitektonskih i drugih objekata, koji danas imaju večliki značaj prilikom istraživanja ovog podneblja. 

Premijerka će kasnije danas obići radove na izgradnji Centra za posetioce "Caričin grad" u Lebanu, gde je planirana i izjava za medije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis