Biznis vesti

Zbog niskog nivoa vode ostaju ograničenja za tranzit brodova u Panamskom kanalu

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2023

-

12:00

Zbog niskog nivoa vode ostaju ograničenja za tranzit brodova u Panamskom kanalu
Zakrčenje u Panamskom kanalu - Copyright EPA-EFE/Bienvenido Velasco

veličina teksta

Aa Aa

Nivo vode u Panamskom kanalu nije dostigao potreban nivo pred kraj kišne sezone i zbog toga će ograničenja dnevnog tranzita i gaza plovila ostati na snazi do kraja ove i tokom iduće godine, saopštile su vlasti.

Ograničenja su uvedena ranije ove godine radi očuvanja vode usred dugotrajne suše, što je imalo za posledicu da brodovi čekaju da prođu ključni globalni plovni put preko kojeg se, prema procenama, odvija pet odsto svetske trgovine, a što povećava troškove prevoza, preneo je Rojters.

Čekanje brodova da prođu kanalom koji povezuje Pacifički i Atlasnski okean udvostručilo se prošlog meseca u odnosu na juli za pojedine kategorije plovila, dok su se mnogi vlasnici brodova opredelili za alternativne rute da bi izbegli kašnjenje isporuka. 

Organ koji upravlja kanalom naveo je da će ograničenja tranzita biti nastavljena jer nedovoljne padavine i dalje negativno utiču na jezero Gatun, koje snabdeva kanal vodom, snižavajući nivo vode na 24,2 metra u odnosu na 26,6 metara koliko je bilo prosečno tokom septembra poslednjih godina. 

Svaki brod koji prolazi kroz 80 kilometara dug kanal koristi oko 193 miliona litara vode iz jezera. Na kraju kišne sezone u novembru, voda jezera obično dostiže nivo od 27 metara, a zatim opada na nešto ispod 26 metara nakon završetka sušne sezone u aprilu.

Stručnjaci su upozorili na predstojeće poremećaje u pomorskoj trgovini zbog toga što se očekuje još sušniji period sledeće godine.

 

Komentari (0)

Biznis