Biznis vesti

Jovanović: Predlog pravilnika je prvi korak do 5G mreže

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

10:18

Jovanović: Predlog pravilnika je prvi korak do 5G mreže
Jovanović: Predlog pravilnika je prvi korak do 5G mreže - Copyright MIT/Marina Jančević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je, govoreći o Predlogu pravilnika za izdavanje pojedinačnih dozvola za izdavanje 5G frekvencija, istakao danas da je to prvi od koraka kako bi se došlo do 5G mreže. 

"U smislu definisanja zakona i podzakonskih akata, prvi je veliki je urađen u aprilu ove godine kada je Parlament na predlog Vlade usvojio Predlog o elektronskim komunikacijama koji definiše postojanje mreža sledeće generacije i obavezu da svim građanima Srbije obezbedimo brz i pouzdan internet", izjavio je Jovanović za TV Prva. 

On je dodao da je drugi korak pravilnik, koji će od sledeće nedelje biti na javnoj raspravi u Skupštini Srbije narednih 30 dana. 

"Želimo da sve bude transparentno i da pre svega svi operatori koji su zainteresovani za 5G mogu da daju svoju sugestiju. Treći korak je aukcija, koja ako bude sve kako je planirano, može da se organizuje naredne godine. Tu aukciju organizuje Republička agencija za telekomunikaciju i poštanske usluge (RATEL)", objasnio je Jovanović. 

Rekao je da sredinom naredne godine može da se završi postupak dodele frekvencija za 5G mrežu i dodao da on definiše broj dozvola za izdavanje 5G mreža, minimalnu cenu za to, kao i frekventne opsege. 

"Naročito je bitna brzina pokrivanja, jer naravno 5G ne može da se uradi u jednoj godini. Bitni su nam veliki gradovi, veliki autoputevi da budu što pre pokriveni. Upravo to pravilnik definiše, dinamiku pokrivanja Srbije kada u pitanju 5G mreža", istakao je Jovanović. 

Na pitanje šta će uvođenje 5G mreže doneti građanima, Jovanović je ukazao da postoje veliki benefiti i za građane i za privredu. 

"U odnosu na 4G mrežu, 5G mreža omogućava mnogo veće protoke, sto i više puta veće protoke kada je u pitanju internet, jer naravno danas je internet nešto što je presudno kada je u pitanju mobilna telefonija", rekao je Jovanović. 

Dodao je da je druga bitna stvar što je kašnjenje podataka u 5G mreži svedeno na minimum. 

"To znači da će građani moći da gledaju multimedijalne sadržaje, moći će na primer da gledaju utakmice i da biraju koju kameru žele da prate na utakmici i da sami biraju svoj video sadržaj", naveo je Jovanović.

Ministar je rekao da je pomoću 5G mreže moguće upravljati robotima u industriji, što će prema njegovim rečima, značajno doprineti razvoju inovacija u Srbiji. 

"Ta 5G mreža se koristi za upravljanje sistemima koji rade u velikim industrijama i zbog toga ćemo forsirati pokrivanje gradova i industrijskih zona sa 5G", istakao je Jovanović.

Komentari (0)

Biznis