Nekretnine

"Bolje sad malo spustiti cenu, nego kasnije mnogo": Da li će pad u prometu nekretnina dovesti do pada cene kvadrata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/11/2023

-

08:25

"Bolje sad malo spustiti cenu, nego kasnije mnogo": Da li će pad u prometu nekretnina dovesti do pada cene kvadrata
Ključevi od stana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U glavnom gradu Srbije zabeležen je pad u prometu nekretnina. Mnogi građani koji treba da reše stambeno pitanje nadali su se da će taj pad u prometu dovesti i do pada cena kvadrata. Međutim, to se nije desilo. Upućeni kažu da bi moglo da se očekuje neko blago spuštanje cena, ali da se drastičan pad cena u skorije vreme neće desiti. 

To što nije došlo do pada cena nekretnina usled pada u prometu, procenitelj za nekretnine Milić Đoković objašnjava time da je samo 10 odsto kupaca iz kredita, odnosno da samo 10 odsto mora da kupi nekretninu, odnosno mora da proda. 

"Ako ja kao prodavac prvi spustim cenu, ja posle toga treba da kupim nešto, ne mogu da kupim zato što tamo moj prodavac nije spustio cenu. Onda dolazimo do tog začaranog kruga, natezanja, ko će prvi da popusti. Nikome nije nužda, samo za tih 10 odsto je nužda da kupe ili prodaju i zbog toga nema tog drastičnog pada, odnosno nekog smanjenja cena. Često savetujem ljudima da je bolje sad spustiti cenu malo, nego nekad možda mnogo", rekao je Đoković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

On smatra da bi neko blago spuštanje cena bilo vrlo korektno i za očekivati, ali da se drastičan pad cena u skorije vreme, ako ne bude baš velikih  lomova, neće desiti. 

Zašto pada promet u Beogradu?

Pad u prometu nekretnina u Beogradu procenitelj za nekretnine Milić Đoković objašnjava skokom euribora koji je na svom istorijskom maksimumu.

"To se pre svega pokazuje kroz smanjeni obrt i novca i kroz smanjeni broj prometa putem kredita, to je kod stanova između 7 i 8 odsto a u globalu je oko 15 odsto, to je drastičan pad", kaže Đoković za Euronews Srbija. 

On kaže da ozbiljni ekonomisti kažu da je euribor dostigao svoj maksimum, da će određeno vreme biti u stagnaciji i da se u 2025. i 2026. očekuje njegov pad. 

Na pitanje kada bi mogao da se očekuje pad cena nekretnina, on kaže da svetska kriza utiče i na tržište u Srbiji i da su se pojavili kupci iz područja sukoba Izraela i Hamasa. 

profimedia

 

On je podsetio da su, kada je došlo do smirivanja tržišta, došli kupci iz Ukrajine i Rusije. 

"Uvek je nešto, uvek se nešto pomeri. Srbija je na putu za sve, i mesto gde se rado živi i kupuje", naveo je on. 

Da li se trendovi iz Evrope prelivaju na tržište Srbije?

Đoković je rekao da su 2009, 2010. i 2011. bili skupi krediti, bio je mali promet, pa je onda počeo da raste do 2022. On dodaje da će od 2022. do 2025. i 2026. opet mirovati, pa će onda ponovo rasti i da je to ciklično. 

Cene nekretnina u regionu i Evropi padaju poslednjih godina. Na pitanje kako se taj trend ne preliva i na tržište u Srbiji, Đoković navodi da je tržište u Srbiji malo specifično. 

Tanjug/Branko Lukić

 

On objašnjava da tržište u Srbiji nije hipotekarno i da ne postoji problem u otplati kredita. 

"Mi smo najodgovorniji u Evropi po vraćanju kredita, po tome smo treći u Evropi, kod nas malo stanova ili kuća idu na doboš", kaže Đoković. 

Komentari (0)

Biznis