Nekretnine

Srbi sve više kupuju elitne nekretnine na hrvatskoj obali: Cene dosta visoke, a procedure složenije nego za građane EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Jutarnji list

22/06/2024

-

11:22

Srbi sve više kupuju elitne nekretnine na hrvatskoj obali: Cene dosta visoke, a procedure složenije nego za građane EU
Srbi sve više kupuju elitne nekretnine na hrvatskoj obali: Cene dosta visoke, a procedure složenije nego za građane EU - Copyright profimedia, Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Kako pišu mediji u Hrvatskoj, kupci iz Srbije masovno su počeli da kupuju kuće i stanove u ovoj zemlji, pre svega u Istri i na Kvarneru.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije su tradicionalno najbolji kupci, odnosno na godišnjem nivou redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana, tako da su prošle godine kupili 3.403 nekretnine.

Ali, kako se saznaje od vlasnika agencija za nekretnine, ako se gleda kupovina od strane državljana iz regiona, ove godine primećen je nešto veći interes za kupovinu nekretnina na obali od strane građana Srbije.

"Zanimljivo je da u zadnje vreme sve više upita i kupaca nam dolazi iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji preferiraju kupovinu skupljih nekretnina na elitnim destinacijama. Po pravilu zainteresovani su za kupovinu nekretnina u Opatiji i Istri s naglaskom na zapadnu obalu - rekao je Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

Teško je reći s čime je sad povezan ovaj veći interes, pitaju se hrvatski mediji. Opatija je, na primer, ranije bila omiljena bogatim Rusima za kupovinu letnjikovaca... Prema podacima iz prošle godine, građani Srbije kupili su 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će biti zanimljivo u ovom kontekstu, videti ukupne podatke za ovu godinu. 

Takođe, u ovom istraćivanju navodi se veliko interesovanje dijaspore poreklom iz čitavog regiona koje je prosto eksplodiralo posle korone. Tražnja se  tada u roku o nekoliko meseci doslovno udeseterostručili.

"U 2022. godini 36 odsto svih kupovina nekretnina u Hrvatskoj realizovano je od strane stranih državljana, a prema mom mišljenju barem 50 odsto kupaca pripada dijaspori iz regiona - navodi Papeš.

Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno interesantne zbog relativne blizine. Probude se u Beču, Grazu ili Munchenu, sednu u automobil, pa su u roku od 4-5 sati na ručku i uživaju uz more.

Kupci iz Hrvatske znaju šta hoće 

S druge strane, kako kažu srpski agenti za nekretnine, nekih većih kupovina od stane hrvatskih državljana - nema mnogo. Međutim, izgleda da komšije tačno znaju šta im treba, a to je - dobra investicija.

Kako za Euronews Srbija keže Marko Jevtić iz agencije Jevtić nekretnine, građani Hrvatske najviše traže stanove u Beogradu na vodi.

"Oni su kupci koji tačno znaju šta hoće. procenjuju odnos cene i povratka investicije i onda se odlučuju za kupovinu. Prema mojim iskustvima, oni ne nameravju da žive u tim stanovima ili da povremeno dolaze, već ih isključivo kupuju za iznajmljivanje ili eventuualno dalju prodaju", kaže Jevtić i dodaje:

"Takođe, hrvatski državljani u Srbiji rado ulažu i u nove i luksuzne poslovne prostore, koji im takođe predstavljaju dobru investiciju".

U svakom slučaju, međudržavni promet nekretnina ponovo radi. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj?

Za državljane Srbije proces kupovine nekretnine u Hrvatskoj je nešto složeniji nego za građene EU, ali i dalje nije prekomplikovan. 

Kupovina nekretnine u Hrvatskoj najlakša je za državljane Srbije koji su rođeni u Hrvatskoj ili poseduju hrvatsko državljanstvo. Čak i ako ne poseduju hrvatsko državljanstvo, ali imaju pravne osnove da podnesu zahtev za državljanstvo (rođeni su u Hrvatskoj, roditelji poseduju državljanstvo, pa čak i ako su poreklom iz Hrvatske), zahtev za kupovinu nekretnine biće gotovo sigurno prihvaćen. O zahtevu se rešava u upravnom postupku koji je obavezan uvek kada državljani zemalja koje nisu članice EU žele da kupe nekretninu u Hrvatskoj.

Ako otvarate firmu u Hrvatskoj, situcija je još jednostavnija, jer firma može da kupi nekretninu. Međutim, otvaranje firme samo radi sticanja te olakšice nije dobra opcija zbog poreza koji se moraju da se plaćaju. Takođe, ako se firma zatvori, nekretnina morati da se proda.

Dobijanje hrvatskog državljanstva pre kupovine, ako budući vlasnik nekretnine ispunjava uslove, je svakako najbolja opcija, jer će državljanstvo biti potrebno da bi vlasnik uživao sva prava tokom boravka u novoj nekretnini. Ukoliko je kupac nekretnine hrvatski državljanin, kupoprodaja je veoma laka i veoma slična proceduri za kupovinu nekretnine u Srbiji. Ako vlasnik nekretnine planira da u objektu koji je kupio provodi više od 90 dana tokom 180 dana (što je definicija kratkotrajnog boravka), a ne poseduje državljanstvo, moraće u nadležnoj policijkoj upravi u Hrvatskoj da zatraži dozvolu za privremeni boravak.

Relativno jednostavna procedura 

Za ostale građane Srbije procedura je malo složenija. Pravni osnov za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj za građane Srbije je uzajamnost koja postoji između dve države, odnosno budući da građani Hrvatske mogu da kupuju nekretnine u Srbiji, i građani Srbije mogu da kupuju nekretnine u Hrvatskoj. Državljanin Srbije koji kupuje nekretninu u Hrvatskoj, nakon što pronađe nekretninu koju želi i sačini kupoprodajni ugovor, mora pismeno da se obrati nadležnom ministarstvu pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, piše Relife.rs

Osim kupoprodajnog ugovora i ličnih podataka, za davanje saglasnosti potrebno je podneti i dokumentaciju vezanu za status same nekretnine. U najvećem broju slučajeva prodavac će nabaviti i dostaviti potrebnu dokumentaciju, ali u slučaju da prodavac to ne može da učini (stare osobe ili osobe koje žive u trećoj zemlji), izvod iz zemljišnih knjiga i urbanističku dokumentaciju moraće da pribavi ovlašćeno lice u Hrvatskoj, najčešće agencije za promet nekretnina ili advokatske kancelarije. Prilikom kupovine nekretnine plaća se porez koji iznosi 3%.

Wikipedia.org/Antonio199cro

 

Prilikom kupovine nekretnine potrebno je dobro odabrati agenciju ili advokata, pri čemu je cena koja se naplaćuje za uslugu proporcionalna visini ulaganja. Kod manjih kupovina, kao kada je reč o seoskim kućama ili o stanovima u malim gradovima u unutrašnjosti, mogu se uzeti usluge lokalne agencije, čiji će radnici često biti lično upoznati sa nekretninom, a tarifa za uslugu biće oko 1-2% od cene nekretnine. Ovakav tip usluge ne uključuje potragu za nekretninom, proveru njenog pravnog statusa i nuđenje najmanje još dve alternative, što su sve usluge koje obavljaju istaknutije agencije. Zato, kada kupac nije unapred 100% siguran u pravni status nekretnine, troškove koji ga očekuju, plan razvoja lokacije i u druge bitne parametre koji utiču na odluku u kupovini, poželjno je odabrati neku od proverenih agenicija. Ovo posebno važi ako se traži kuća na moru. Poznate agencije naplatiće svoje usluge oko 3% od vrednosti nekretnine, ali to nije veliki trošak za posao koji obavljaju. Naravno, agencija će obaviti i svu papirologiju, tako da kupac dobija ključ u ruke.

Kolike su cene nekretnina u Istri i Kvarneru?

Cene u Istri i Kvarneru generalno su prilično više nego u drugim delovima Hrvatske. Na primer, stančić od 46 kvm u predgrađu Pule prodaje se za 131.000 evra. Kad je o nešto luksuznijim nekretninama reč, dvoetažni stan od 97 kvadrata s panoramskim pogledom u Dramalju kod Crikvenice košta čak 460.000 evra.

Kad je reč o Opatiji, kao najinteresantnijoj destinaciji za sprske kupce, prizemna kuća sa dva stana u centru, ukupne veličine 88 kvm, može da se "pazari" za "samo" 390.000 evra, ali zato za pentahus s bazenom u ekskluzivnoj novogradnji u centru, veličine 387 kvm, s garažom i pogledom na more, treba izdvojiti čak 2.450.000 evra. Ipak, ova nekretnina daleko je od rekorda. Vila sa 12 soba i devet kupatila nadomak centra Opatije prodaje se za 4.500.000 evra. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis