Nekretnine

"Titova vila" na Paliću prodaje se za 800.000 evra

Komentari

Autor: Subotica.com

25/01/2022

-

12:07

"Titova vila" na Paliću prodaje se za 800.000 evra
"Titova vila" na Paliću prodaje se za 800.000 evra - Copyright Printscreen YouTube/Jovgen Salontaji

veličina teksta

Aa Aa

Konenova vila na Paliću, poznata i kao Titova vila, u samom srcu Palića, oglašena je na prodaju i to za 800.000 evra. Objekat se nalazi u takozvanoj Splitskoj aleji, a sagrađen je 1903. godine. Od 1946. godine korišćena je za opštinske potrebe, a pedesetih godina prošlog veka je dobila naziv po bivšem predsedniku nekadašnje Jugoslavije.

U oglasu koji je objavljen na sajtu Subotica.com piše da su u njoj boravili mnogi kulturni stvaraoci, kao i da su najvećim delom u ovoj vili napisani romani Dobrice Ćosića "Deobe" i "Koreni". Vila je površine 234 kvadrata, građena od čvrstog materijala u secesijskom stilu, projektovao je Rajhl Ferenc, ali je nažalost, podlegla zubu vremena i neophodna joj je adaptacija.

Vila Konen, pripadala je jednom od tada najbogatijih Subotičana Vilhema Konena, suvlasnika klanice “Konen i Hartman”. Za razliku od drugih vila koje su imale i ekonomski deo sa voćnjakom i vinogradom, iza kuće je napravljen teniski teren.

Raskošna vila na Paliću je nacionalizovana i vlasništvo države. U njoj je 1963. godine jednom prespavao Josip Broz i od tada je zovu i Titova vila. U njoj su boravili i Oskar Davičo, Antonije Isaković, Milan Konjović...

Vilim Konen Mlađi rehabilitovan je 2013. godine, što je dalo osnov potomcima da od države traže povrat oduzete imovine, pa i vile na Paliću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis