Nekretnine

Mali o subvencijama od 20.000 evra za kupovinu stana: Nema starosnog ograničenja za roditelje, ali je uslov visina plate

Komentari

Autor: TV Prva

20/02/2022

-

12:02

Mali o subvencijama od 20.000 evra za kupovinu stana: Nema starosnog ograničenja za roditelje, ali je uslov visina plate
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će država dodeljivati do 20.000 evra majkama za kupovinu stana ili izgradnju kuće i da je cilj ove mere podsticanje rađanja.

"Za svaku majku, koja je dobila dete od 1. januara ove godine ili će tek dobiti, država pomaže tom merom", rekao je Mali za Prvu TV napominjući da mera nije oročena samo na ovu godinu, da je doneta uredba i očekuje se narednih dana da se krene sa sprovodenjem pomoći.

On je precizirao da će svako ko se bude prijavio, imati mogućnost da dobije taj novac i da nema starosnog ograničenja za parove. Ograničenje je da supružnici ne smeju da imaju primanja veća od proseka u Srbiji, odnosno, kako je kazao, više od 1.200 evra zajedno, a samohrane majke ne više od 600 evra.

"Želja nam je da podstaknemo pronatalnu politiku i mislim da će ovo doprineti mnogo većem broju dece i olakšati parovima stvaranje potomstva", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, ukoliko supružnici odluče da grade kuću, država će im refundirati troškove do 20.000 evra kao poklon, a ukoliko kupuju stan za keš ili na kredit, država će, kako kaže, u oba slučaja dodeljivati pomoć od 20.000 evra.

"Jedino ograničenje je zabrana otuđenja nekretnine tokom pet godina od dobijanja pomoći, čime se smanjuje mogućnost za zloupotrebe", objasnio je ministar finansija.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Ministar je dodao da će se tako stečene nekretnine voditi na ime majki kako bi imale sigurnost da neće ostati na ulici u slučaju razvoda.

Najugroženije, iz nerazvijenih delova Srbije, pomažemo i do 50 odsto vrednosti nekretnine, objasnio je Mali.

On je najavio da će nadležno ministarstvo za rad naknadno objaviti konkretne procedure, spisak dokumenata koje treba da se podnesu i objašnjenja o novim merama koje će se, kako je rekao, sprovoditi preko lokalnih samouprava.

"Od 1. januara isplaćujemo po 300.000 dinara za svako prvorođeno dete, za drugorođeno oko 10.000 dinara u periodu od 24 meseca i za trećerođeno po 12.000 dinara u periodu od 10 godina", podsetio je Mali.

On je ukazao da se ovim merama demonstrira želja države da podstakne mlade da donesu odluku da imaju potomstvo i da sebe vide u Srbiji, a ne da požele da odu iz zemlje i potvrdio da će ove mere biti planirane u budžetu Srbije i u narednim godinama.

Mladima još 100 evra u junu

Ministar finansija je ocenio da su pomoć mladima od 16 do 29 godina u iznosu od 100 evra koja je isplaćena pre tri nedelje, kao i 100 evra pomoći najavljenih za jun, dokaz da je Srbija snažna i da ima stabilne javne finansije.

"Pre tri nedelje smo isplatili mladima po 100 evra i oni koji su se prijavili za tu pomoć ne moraju ponovo da se prijavljuju, već će im novac automatski biti uplaćen. Prvog, 2. 3. juna isplatićemo na račune svih mladih još po 100 evra", potvrdio je Mali i podsetio da se prijave onih koji nisu dobili pomoć u februaru podnose od 16. maja do prvog juna.

On je istakao da su javne finansije stabilne i podsetio da vlada to demonstrira iz dana u dan, jer je Srbija pokazala da kao jedna mala zemlja moze da bude otpornija na krizu koju je donela pandemija od većih, razvijenijih zemalja.

"Mi se dobro nosimo sa ekonomskim i energetskim potresima koji se dešavaju u svetu. Zbog krize oko Ukrajine nabavili smo i dovoljne količine nafte, gasa i osnovnih prehrambenih namirnica i to nikako ne ugrožava budžet. To smo već kupili i platili", rekao je Mali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis