Nekretnine

Kisić: Subvencije za kupovinu nekretnina dobilo 60 majki, nastavićemo sa takvim merama

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2022

-

12:40

Kisić: Subvencije za kupovinu nekretnina dobilo 60 majki, nastavićemo sa takvim merama
Kisić: Subvencije za kupovinu nekretnina dobilo 60 majki, nastavićemo sa takvim merama - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministaraka za brigu o prodici i demografiju Darija Kisić izjavila je danas da je do sada odobreno 60 subvencija za stanove mladim majkama koje su rodile dete, a nemaju nekretninu.

"U ovom momentu je odobreno oko 60 subvencija. Dok sam bila na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje,socijalna i boračka pitanja bilo je odobreno 58 ", rekla je Kisić odgovarajući na pitanja novinara posle Konferencija "Ujedinjeni za Male Divove", o izazovima, problemima i sistemskim rešenjima u vezi sa prevremenim rođenjem dece u Srbiji koju je otvorila.

Odgovarajući na pitanje šta će Ministarstvo na čijem je čelu da učini za posticanje mladih parova, pošto prvi podaci sa popisa pokazuju da građana u Srbiji ima za 700.000 manje, Kisić je kazala da će to biti tema o kojoj će se tek razgovarati.

"Rezultatu popisa nisu još definitivni, ali jeste činjenica da nas ima manje. Tu će biti čitav niz stimulativnih mera, kako za mlade bračne parove, tako i generalno u smislu osnaživanja porodice i porasta nataliteta ", rekla je Kisić.

Ona je podsetila da je samo u toku prošle godine dva puta izmenjen zakon kada je u pitanju finansijska podrška porodicama sa decom i to sa finanijskim efektima koji su oko 20 milijardi dinara po godini.

"Znamo za subvencije za stanove za majke koje do sada nisu imale nekretninu, a koje su rodile dete i sa takvim merama ćemo nastaviti, kao i sa čitavim nizom podsticaja. To jeste pitanje porodice i dece, a to su najznačajnija pitanja i posvetićemo im izuzetnu pažnju u narednom periodu", rekla je Kisić.

Ona je dodala da su rezultati popisa tu da upozore da je krajnje vreme da se svi uozbiljimo na pitanjima nataliteta, očuvanja i pomoći porodici.

Neke mame još čekaju zbog birokratskog propusta

Podsetimo, majke koje ispunjavaju sve uslove za subvenciju pri kupovini nekretnine po osnovu rođenja deteta, a odbijene su zbog birokratskog propusta - i dalje čekaju na izmenu Uredbe nakon koje bi ponovo mogle da predaju dokumentaciju. Do danas - konkretnog rešenja nema, a subvencija nije mala i iznosi i do 20.000 evra. 

Samo jedan dan pre podnošenja zahteva za subvenciju, Dajana Jovanović iz Subotice, potpisala je ugovor o kupovini stana na kredit i zbog toga je ostala bez subvencije. Država je ocenila kao nekoga ko već ima nekretninu u vlasiništvu. Ona je na taj novac računala kada je aplicirala za kredit.

profimedia

 

"Iskreno, ovo je na nas ostavilo najveće finansijske posledice. Računali smo na subvenciju jer ispunjavamo sve uslove. Iz tog razloga smo podigli keš kredit da bismo mogli da isplatimo učešće, tako da živimo sad sa dva kredita što nam je otežavajuća okolnost", priča Dajan za Euronews Srbija.

U sličnoj situaciji našlo se više žena. One su ispunjavale sve uslove za subvenciju za kupovinu prvog stana po osnovu rođenja deteta ali su odbijene jer su umesto predugovora o kupovini nekretnine dostavile zaključen ugovor. Odbijene majke nemaju pravo na žalbu povodom rešenja Komisije koja odlučuje o subvencijama, već su upućene na pokretanje upravnog spora.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu za Euronews Srbija da će majke koje su dostavile ugovor, umesto predugovora o kupoprodaji nepokretnosti moći ponovo da dostave zahtev i to nakon izmene Uredbe. Tek tada će majke biti obaveštene na koji način mogu da ispune uslove kako bi stekle pravo na novčana sredstva.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Andrea

12.11.2022 13:09

Ja bih zaista bila mirnija kada bi se te majke javile da vidimo da li je to istina. Mene su odbili jer sam potpisala ugovor, a prosledila sam bila svu neophodnu dokumentaciju dosta ranije i naglasila do kada moram da uplatim novac. I i dalje se ceka izmena, pa evo ako ne lazete i za tih 60 majki ako bi mogla neka da se javi i isprica njeno iskustvo🤗

Biznis