Nekretnine

Dolazak Đokovića podigao cene imanja u Pavlovcima: "Beograđani sad više ne pitaju za cenu, nego samo daj"

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

21/01/2023

-

18:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Selo Pavlovci kod Rume, sa manje od 400 stanovnika, do pre pet godina nije bilo mnogo interesantno kupcima. Situacija se, međutim, potpuno promenila, pa se parcele pored jezera Kudoš sada prodaju i za blizu milion evra. Glavni razlog za takav skok cena, agenti za prodaju nekretnina vide u doseljavanju porodice Đoković. Meštanima ipak poznate komšije nisu donele velike promene.

Na ulazu u selo je veliki pašnjak iza kog se naziru padine Fruške gore. Nedaleko odatle Pavlovačko, ili jezero Kudoš, bogato ribom. Zbog mirnijeg života i bavljenja stočarstvom, Vladimir se sa porodicom ovamo doselio iz Novog Sada pre devet godina. Tada je, kaže, mogao da bira kuću po prihvatljivoj ceni.

"Jutro zemlje do 5.000 evra si mogao naći. E, sad jutro zemlje ispod 15.000-20.000 ne možeš naći. Svi Beograđani sad više ne pitaju za cenu, nego samo daj. Sve što je izlazilo na jezero, sve se prodalo", kaže Vladimir Benežan.

Ta velika potražnja, a sa njom i nagli skok cena nekretnina, krenuo je pre otprilike pet godina, kada je za svoju adresu Pavlovce izabrala porodica Đoković.

"Mi smo nekad prodavali kuće po 10 do 15.000 u tom selu, gde je dosta bilo nepristupačno što se tiče prevoza za decu, za zaposlene. Izbegavali su, niko nije hteo da kupuje nekretnine u Pavlovcima. Međutim, sad se situacija okrenula. Razlog je, pre svega, dolazak Đokovića", kaže Gordana Jakšić Gokić iz rumske agencije za nekretnine "Kontakt".

U ponudi i seosko imanje od pola miliona evra 

Za njima su u selo, najviše oko jezera, počeli da dolaze drugi poslovni ljudi, pa meštani danas taj kraj zovu "mali Beograd". 

"Sve što je blizu Đokovića, to je sa tim nekim, po meni, ekstremnim cenama. Neki traže i 200.000 evra, imam ja neke kuće i po 500.000 evra, mislim imanje neko", priča Gordana Jakšić Gokić.

Za sada, međutim, postoji samo ponuda prodavca. Još ne i kupca koji bi bio spreman da izdvoji toliko novca.

Euronews Srbija

 

Izuzev porasta cena nekretnina, život u selu nije se mnogo poboljšao, kažu meštani. Trenutno se bore za opstanak škole, koja broji svega petoro učenika, jer mladi, prvenstveno zbog posla, više gravitiraju ka gradovima.

"Borimo se, ustvari direktorka se bori da se to ne desi, ali najverovatnije će se ugasiti", kaže za Euronews Srbija Boško Daković, član saveta Mesne zajednice Pavlovci.

Meštanima glavobolja zbog saobraćaja i pašnjaka

I dok je pojedinim prodavcima nekretnina, doseljavanje Đokovića donelo značajnu zaradu, šta je donelo selu?

"Sve je po starom. A to što je Đoković navodno tu, pa imamo od toga koristi - to nije tačno. Samo smo dobili glavobolje zbog saobraćaja. U planu su ležeći policajci, tu je škola, pa videćemo", kaže Daković.

Meštani brinu još jednu brigu - šta će biti sa pašnjakom koji su ljudi nekada napravili odričući se delova sopstvene zemlje. Odnosno, hoće li i on biti na prodaju. Srđan Sovilj, kaže da im od tog pašnjaka zavisi egzistencija, dnosno da li će moći da gaje životinje, ovce, koze, ili neće. 

Euronews Srbija

 

"Čujem da će se ovaj pašnjak dodeliti crkvi. E, onda smo mi stočari nastradali", smatra Vladimir Benežan.

Nadaju se da do toga neće doći, baš kao što se deca u Pavlovcima nadaju da će upoznati svog idola, te da će se priče o izgradnji teniskih terena ili akvaparka obistiniti.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Jakov

21.01.2023 20:01

Kud svi Turci tu i mali Mujo, samo je ovde malo obratno, ali suština je tu!

Biznis