Nekretnine

Stari stanovi poskupeli više nego novogradnja: Ne padaju ni cene, ni potražnja za nekretninama u Srbiji

Komentari

Autor: Zlatica Radović

05/02/2023

-

19:30

Stari stanovi poskupeli više nego novogradnja: Ne padaju ni cene, ni potražnja za nekretninama u Srbiji
Stari stanovi poskupeli više nego novogradnja: Ne padaju ni cene, ni potražnja za nekretninama u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako mnogi čekaju vest o hlađenju nekretnina, poput informacija koje stižu iz SAD i nekih evropskih zemalja, poslednji podaci pokazuju da u Beogradu ne samo da nije pao broj kupoprodaja u poslednjem kvartalu prošle godine, već da je zabeležen rast od 7,1 odsto. Prodato je čak 634 nekretnina više u odnosu na isti period 2021. U svim većim gradovima je kvadrat poskupeo, a cene svih nekretnina veće su za 13,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) napominju da je kod stanova veći rast cena zabeležen u staroj gradnji, nego kod nekretnina koje su kupljene od investitora.

Najveća razlika postignuta je u u Novom Sadu, gde su stanovi u starim zgradama poskupeli 30 odsto, dok je novima cena skočila za 17 procenata. U Nišu se prosečna cena kvadrata u starim i novim zgradama gotovo izjednačila, na oko 1.200 evra, dok je u Beogradu i dalje značajna razlika, jer u starim zgradama prosečan kvadrat košta 1.940, a u novim 2.565 evra. 

Po dinamici je značajniji rast cena "starogradnje" gde se beleži stopa od 16,1 odsto u četvrtom kvartalu. Kod "novogradnje", odnosno kupovine od investitora, beleži se blago usporavanje rasta od 9,3 odsto. Ukupna količina novca iskorišćena za kupovinu nekretnina iznosila je 2,3 milijardi evra, što predstavlja rast od 27,3 odsto, što znači da je potrošena četvrtina novca više u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Cene novogradnje i starogradnje se u nekim naseljima izjednačile

U agencijama za nekretnine kažu da je razlog većeg poskupljenja starih stanova moglo biti to što su cene u novogradnji već dostigle plafon, pa su pogurale i cene starih stanova. Napominju da su kvalitet i godina izgradnje zgrade samo neki od segmenata koji utiču na potražnju kupaca, a da je zapravo lokacija ono što prodaje nekretninu.

Miloš Mitić iz agencije za nekretnine City expert kaže da slabija ponuda novogradnje povećava tražnju za starijim stanovima i diže im cenu. Napominje da se mladi ipak radije odlučuju za novu gradnju, jer su se cene manje-više izjadnačile, a da se više isplati kupiti novi stan koji nije potrebno renovirati, jer su materijali poskupeli, a ne mogu se lako naći ni majstori. 

profimedia

 

"Cene zavise od lokacije i od mnogo faktora i stara gradnja je nesrazmerno poskupela u delovima grada koji su traženi zbog novoizgrađenih naselja u njihovoj blizini. I u zgradama starim sto godina skaču cene, ako se nalaze preko puta nekog modernog kompleksa. To nije realno i ne oslikava tržište, ali se dešava. Starogradnjaima svoje prednosti, jer lokacijski u nekim delovima grada jednostavno ni nema novih stanova, već su u prodaji samo salonci", kaže Mitić.

Najveći rast cena krajem prošle godine zabeležen je u Novom Sadu, a sagovornik Euronews Srbija kaže da je ovaj grad postao poprilično atraktivan za mlade, programere, za nove kompanije i da su to razlozi što raste tražnja za nekretninama. 

"U staroj gradnji imate ograničenu ponudu na tržištu i samim tim rastu i cene. U Novom Sadu se dosta gradi, a cene kvadrata su i preko 3.000 evra. Kad imate grad koji privlači više ljudi i ima veliku tražnju, više se i gradi, a i raste cena u starogradnji, jer je to tržište ograničeno i tačno se zna koliko takvih stanova ima", objašnjava Mitić.

Ivana Štrbac iz Republičkog geodetskog zavoda kaže za Euronews Srbija kaže da su cene porasle za 13, 7 odsto i napominje da se cene i u beogradskim naseljima drastično razlikuju, u zavisnosti od lokacije i da se na periferiji mogu kupiti stanovi čiji je kvadrat ispod 2.000 evra.

"Stara Rakovica je dostigla cenu od 1.600 evra koja je na istom nivou i za staru i za novu gradnju. Na Čuarici, Voždovcu i Paliluli se kvadrat može kupiti za oko 2.000 evra", rekla je Štrbac.

"Prodavac bira kome će da proda stan"

On kaže da tržište nije stalo ni u januaru i da i dalje ima kupaca s tim što se ne dešava više da se stanovi prodaju po nerealno visokim cenama, kao što je bilo slučajeva prethodnih meseci.

"Bilo je slučajeva da neko traži i 500 evra više po kvadratu i da proda nekretninu, ali sada su uglavnom realne cene koje tržište diktira. Kada neko postavi realnu cenu, mi to prodamo za pola sata, jer mu pošaljemo 10 kupaca i on bira kome će da proda. To se i dalje odnosi na neke skupe nekretnine u staroj gardnji. Poslednja takva je bila pre sedam dana, u Kapetan Mišinoj gde je cena bila više od 3.500 evra, a nekretnina je bila mala i pogodna za investiciju, tražena na tržištu i to se za 175.000 evra prodalo, jer je za sat vremena otišlo osam kupaca i uveče su nam javili da su dogovorili cenu", kaže Mitić za Euronews Srbija.

profimedia

 

U Beogradu su ukupno prodata 4.903 stana, a najviše u Beogradu u vodi, gde je prodat čak svaki deseti stan koji je prometovan u poslednjem kvartalu prošle godine. Najskuplji je plaćen 10.184 evra, a cena najpovljnijeg kvadrata u najpopularnijem beogradskom naselju je bila 3.205 evra. Prosečna cena kvadrata na ovoj lokaciji je bila 4.418 evra.

"U Beogradu na vodi se borimo za naše kupce da dođemo do stana. Ko prvi ugrabi stan, njegov je, a sklopi se i oko 100 ugovora dnevno kada je prodajni dan. Inače, dešavalo se da mi prodamo i 20 stanova u jednom danu, kada počne prodaja nekretnina na nekoj atraktivnoj lokaciji po dobroj ceni", kaže Mitić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis