Novac

Plan isplate države pomoći građanima do kraja godine – ko dobija koliko novca i kada

Komentari

Autor: Zlatica Radović

27/07/2021

-

07:08

Plan isplate države pomoći građanima do kraja godine – ko dobija koliko novca i kada
Novac - Copyright Tanjug/Dušan Aničić, Sava Radovanović, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Svi punoletni građani Srbije koji su se prijavili za pomoć u novembru će dobiti još 30 evra, a najavljena je i isplata dodatnih 20 evra pomoći u decmbru. Državna pomoć sleduje i penzionerima, a dodatno će im u septembru na račune leći još po 50 evra, tako da će do nove godine najstariji građani dobiti ukupno po 100 evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim i da su odlučili da Vlada Srbije građanima odobri dodatnu pomoć od po 20 evra.

 

 

"Doneli smo odluku, pošto ćemo u julu imati preko 200 miliona suficita, da građanima damo još po 20 evra u decembru. Penzioneri će dobiti 100 evra, a ostali građani 50 evra, umesto 30", rekao je Vučić.

Ko će imati pravo na pomoć?

Ministar finansija Siniša Mali ranije je istakao da je sa trećim paketom ekonomske pomoći za koji je Vlada Srbije izdvojila 266 milijardi dinara, država uspela da sačuva radna mesta i privredu, o čemu govore rezultati po pitanju stope rasta.

"Isplatili smo tri puta po polovinu minimalne zarade, za zaposlene u privatnom sektoru, a reč je o milion i 200 hiljada radnika koliko ih je dobilo tu pomoć. Isplatili smo i prvi put 60 evra za nezaposlene, odnosno one koji su bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Država je uplatila građanima i po 30 evra, kao i 3.000 dinara za one koji su se vakcinisali“, rekao je Mali.

Tanjug/Tanja Valič

 

Za pomoć od 30 evra koji su isplaćeni u maju prijavilo se 5,7 miliona građana. Kako je ranije najavljeno, građani neće morati da se prijavljuju ponovo da bi dobili drugu ratu od 30 evra koja bi trebalo da im legne na račune u novembru. Za ovu subvenciju mogli su da se prijave svi stanovnici Srbije koji su 23. aprila, na dan kada je stupio na snagu Zakon o Privremenom registru punoletnih državljana kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije, imali 18 godina. S obzirom da će za dodatnu pomoć Vlada Srbije morati da donese posebnu odluku, jer se ona ne nalazi u planu isplata u propisu koji je ranije donet, postoji mogućnost da 20 evra u decembru dobiju i građani koji su u međuvremenu postali punoletni, posle 23. aprila.

Plan uplata do kraja godine

Od pomoći koju je država opredelila za građane i privredu u trećem paketu, prva će 28. jula biti isplata četvrte rate subvencija za autoprevoznike. Iznos od 600 evra po vozilu biće uplaćen na račune 654 prevoznika, za svaki od 6.393 autobusa koji imaju uredne licence. Za ovu podršku u periodu od šest meseci, rebalansom budžeta opredeljeno je ukupno 2,6 milijardi dinara.

Ministar Siniša Mali je najavio da će 6. avgusta biti uplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 90.000 dinara neto, za ukupno 777 članova razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena ova pomoć. Ta mera se, objasnio je, odnosi na one koja imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvođači kulturnih programa.

Ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, kao i zaposleni u hotelima, odmaralištima i rent-a-kar agencijama dobiće 16. avgusta drugi minimalac, koji je deo sektorske pomoći za zaposlene u turizmu.

Najstarijim građanima po dodatnih 50 evra sleduje u septembru,  a ova pomoć biće uplaćena na račune 1.635.133 penzionera.

Druga rata pomoći od 30 evra za 5,7 miliona građana koji su se ranije prijavili trebalo bi da bude uplaćena u novembru. Do nove godine će, kako je najavio Vučić, biti uplaćena i subvencija od dodatnih 20 evra za sve punoletne građane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis