Novac

30 evra, 3.000 dinara, 50 evra: Vodič za državnu pomoć - kome sve stiže novac, koliko i kada?

Komentari

Autor: Z. Radović/A. Todorović

06/05/2021

-

12:34

30 evra, 3.000 dinara, 50 evra: Vodič za državnu pomoć - kome sve stiže novac, koliko i kada?
30 evra, 3.000 dinara, 50 evra: Vodič za državnu pomoć - kome sve stiže novac, koliko i kada? - Copyright Tanjug/Filip Krainčanić

veličina teksta

Aa Aa

Isplata sredstava iz trećeg paketa državne pomoći za građane i privredu počela je u maju, a prvi na spisku za subvencije bili su penzioneri i korisnici socijalne pomoći.  U prvoj polovini maja, tačnije već 10. novac bi trebalo da legne i na račune više od milion i po  privrednika, za zarade za zaposlene, od preduzetnika, mikro, malih, do srednjih i velikih preduzeća. Oni će dobiti drugu ratu od 50 odsto minimalne zarade, a još jedna uplata sleduje im i u junu.  

Za treći paket pomoći Vlada Srbije je izdvojila 257 milijardi dinara,  a dodatno je najavljena i finansijska motivacija za građane koji se vakcinišu do kraja meseca. Prijava za sve koji su rešili da se na ovaj način zaštite od virusa korona, prema najavama ministra finansija Siniše Malog, počeće prvog i trajaće do 15. juna, a svi bi trebalo da budu isplaćeni do 20. juna. Na ovu pomoć od 3.000 dinara mogu da računaju i maloletne osobe, odnosno mladići i devojke stariji od 16 godina.

„Već 10. maja idemo sa isplatom 50 odsto minimalca preduzetnicima, mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima, a 12. maja počinje isplata po 30 evra svim ostalim građanima koji su se prijavili“, najavio je predsednik Aleksandar Vučić.

On je rekao da će 20. maja početi isplata 100 evra za sve Srbe na Kosovu i Metohiji koji su se prijavili za državnu pomoć, odnosno 200 evra za nezaposlene Srbe iz pokrajine.


„Odmah posle toga idemo sa drugom tranšom od 600 evra za autoprevoznike“, dodao je.

Ovo su kategorije i vrste pomoći na koju državljani Srbije mogu da računaju:

Svi punoletni građani

Stanovnici Srbije koji su 23. aprila, na dan kada je stupio na snagu Zakon o Privremenom registru punoletnih državljana kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije, bili punoletni imaju pravo na novčanu pomoć od 30 evra u maju i još toliki iznos u novembru. Isplata počinje 12. maja. Potrebno je da se, do 15. maja, prijave preko sajta Uprave za trezor ili na broj kontakt centra 0800/101100.

Penzioneri

E-Stock/Dušan Milenković

 

Osim 60 evra koje im obezbeđuje državljanstvo Srbije, a koje će kao i svi ostali dobiti u maju i novembru, penzionerima sleduje i dodatnih 50 evra u septembru. Da bi dobili ovu sumu, seniori ne moraju da se prijavljuju. Najstariji sugrađani koji su vakcinisani mogu da računaju na dodatnu sumu od 3.000 dinara, odnosno oko 25 evra. Ukupno bi trebalo da dobiju 135 evra do kraja godine. U Srbiji inače ima 1.635.133 penzionera.

Nezaposleni

I svi građani koji su 15. aprila, na dan usvajanja rebalansa budžeta, bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imaće bonus od 60 evra koji će dobiti u junu. Oni ne moraju da se prijavljuju, a isplata bi trebalo da počne 1. juna. Uz 60 evra koji im pripadaju kao i svim ostalim stanovnicima Srbije i ako su vakcinisani, ljudi koji su na birou dobiće oko 145 evra.

 

E-Stock/Konstantin Bajčetić

 

Srbi na KiM

Srbi na Kosovu i Metohiji, kao i sva njihova deca, od 20. maja mogu da očekuju uplatu državne pomoći od po 100 evra. Onima koji nisu zaposleni, a žive na KiM, sleduje po 200 evra. Oni bi pomoć trebalo da dobiju u trećoj ili četvrtoj nedelji maja.

Privrednici

Privrednici i vlasnici malih, srednjih i velikih preduzeća imaju pravo na tri puta po pola minimalca za zaposlene. Firme koje su se prijavile za ovu podršku zapošljavaju milion i 550 hiljada radnika, kojima je država već isplatila 50 odsto minimalne zarade u aprilu, drugi deo će leći na račune 10. maja, a poslednja uplata će biti u junu.

Prevoznici

Na račune autobuskih prevoznika prva rata pomoći stigla je 29. aprila, a sleduju im nove uplate od po 600 evra po autobusu i u maju, junu, julu, avgustu i septembru. Za ovu pomoć se prijavilo 572 privredna društva, koja imaju 5.279 licenciranih autobusa. Uslovi za državne subvencije bili su da imaju licencu za prevoz putnika i dokaz da je autobus registrovan, da nad firmom nije pokrenut stečajni postupak, kao i da prevoznik nije organizovan kao javno preduzeće.

E-Stock/Konstantin Bajčetić

 

Ugostitelji

Uz tri polovine minimalca, koji sleduje svim privrednicima, za one koji posluju u sektoru ugostiteljstva i turizma, kao i za turističke vodiče i turističke pratioce Vlada Srbije opredelila je sredstva za još dve cele minimalne zarade koja u našoj zemlji iznosi 30.900 dinara. Iz Vlade Srbije je najavljeno da će im novac biti isplaćen u julu i avgustu. I vlasnici gradskih hotela od 27. aprila su dobili subvencije u iznosu od oko 1,22 milijarde dinara, odnosno oko 10,3 miliona evra. Za sve gradske hotele predviđena je ista pomoć kao u 2020 – 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a uslove za ovu subvenciju ispunila su 294 gradska hotela.

Samostalni umetnici

Građani koji samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi dobiće bespovratnu pomoć u iznosu većem od 230 miliona dinara, a Vlada Srbije je objavila da da ih ima više od 3.100. Uslov koji će morati da ispune da bi dobili dve minimalne zarade u julu i avgustu je da njihov status potvrdi reprezentativno udruženje u kulturi.

Krediti iz garantne šeme za privredu

Vlada Srbije odobrila je i  dve garantne šeme – bankarske kredite privrednicima uz garanciju države. Jedno je proširenje prošlogodišnje garantne šeme sa 500 miliona evra, a druga je u istom iznosu namenjena firmama koje su tokom pandemije virusa korona pretrpele najveću štetu i trenutno se nalaze u najvećem problemu.

Komentari (0)

Biznis