Novac

"Kamatni kišobran kod novih kredita kao vid zaštite": Zašto banke pooštravaju uslove odobravanja zajmova?

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

25/11/2023

-

17:03

"Kamatni kišobran kod novih kredita kao vid zaštite": Zašto banke pooštravaju uslove odobravanja zajmova?
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Banke su u trećem kvartalu nastavile sa pooštravanjem standarda za odobravanje kredita i privredi i stanovništvu, pokazala je oktobarska anketa Narodne banke Srbije o kreditnoj aktivnosti banaka u ovom periodu. Kada je reč o kreditima stanovništvu, uslovi su pooštravani i kod dinarskih gotovinskih kredita, kredita za refinansiranje i devizno indeksiranih stambenih kredita. Sagovornici Euronews Srbija smatraju da se banke odlučuju na takav korak da bi smanjile rizike u uslovima i dalje visokih kamatnih stopa i inflacije.

Banke su u anketi NBS navele da je i tražnja stanovništva za kreditima smanjena u trećem tromesečju zbog manjeg interesovanja za skoro svim vrstama zajmova.

Očekuje se da će stanovništvo povećati tražnju za dinarskim kreditima u četvrtom kvartalu, dok se kod stambenih kredita očekuju pad tražnje.

Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije kaže za Euronews Srbija da banke uvek kada menjaju poslovnu politiku one zapravo upravljaju rizikom. 

"Smatraju da je rizik na višem nivou, verovatno loših plasmana koji su negde u najavi jer ova situacija sa visokim kamatama ipak dugo traje. Od toga je uvek jedan vid zaštite taj kamatni kišobran kod novih kredita, odnosno kod poslovne politike prema novim korisnicima kredita", rekao je Grubišić. 

profimedia

 

I finansijski konsultant Vladimir Vasić smatra da je smanjenje rizika motiv banaka za pooštravanje uslova za odobravanje kredita. 

On za Euronews Srbija kaže da banke preciznije gledaju kome će dati novac, a postoji mogućnost da ga neko i ne dobije. 

"To je jedna mera, a druga mera jeste da umesto ako neko traži 100.000, da mu odobre 80.000 dinara. To isto utiče na ukupnu masu plasiranih sredstava, ili traže s druge strane recimo jemca što do juce nije bilo, tako da ne mora samo finanijski da bude izraženo nego i da se primenjuje proceduralno usložnjavanje dobijanja kredita", rekao je Vasić. 

Koliki je preuzeti rizik 

Banke su ocenile da su pooštravanju standarda za odobravanje kredita najviše doprineli troškovi izvora kredita i neizvesnost oko ekonomske situacije, što se, kako su navele, odrazilo i na smanjenu spremnost za preuzimanje rizika, kao i na nivo problematičnih potraživanja. 

Grubišić navodi da se kamatna marža gradi kao rezultat svih faktora koji se odnose na prisutne rizike. 

On kaže da je nešto veći preuzeti rizik i u vezi sa merom Narodne banke Srbije o privremenom ograničavanju kamatnih stopa na stambene kredite indeksirane u evrima sa promenljivom kamatnom stopom. 

"Ta mera NBS isto negde utiče, ona olakšava položaj postojećim korisnicima kredita, ali banke uvodi u teren gde je već jedan deo rizika prevaljen njima ograničavanjem kamata na 4 odsto, a već je euribor preko 4 odsto. Ta kamatna stopa prema kojoj oni sad računaju plan otplate kredita prema postojećim korisnicima je već na nivou euribora, znači celu maržu nosi banka", rekao je Grubišić. 

Vasić navodi da je odluka NBS o privremenom ograničavanju kamatnih stopa na stambene kredite u evrima za građane koji ih koriste dobra zato što nema prelivanja eventualnog porasta euribora na mesečnu ratu korisnika kredita, ali da je to s druge strane za banke i jedna vrsta pritiska da sada imaju definisanu cenu. 

"Vidimo da je ukupna kreditna aktivnost minus 0,5 odsto u odnosu na prošlu godinu mesec na mesec, što znači da je usporena i da su pooštreni uslovi davanja kredita u proseku. Dugo smo imali prosečnu stopu rasta kreditne aktivnosti preko 10 odsto i to u poslednjih sedam ili osam godina. Onda je ovaj talas restriktivne monetarne politike učinio da novac poskupi i da banke spram toga i svoju kreditnu aktivnost, odnosno rizike percipiciraju kao veće i na taj nacin smanjuju svoju izloženost prema i građanima i prema privredi", rekao je Vasić. 

"Banke će pratiti globalna dešavanja"

Prema anketi NBS, banke predviđaju da će u poslednjem ovogodišnjem kvartalu kreditni standardi stanovništvu ostati skoro nepromenjeni.

Grubišić kaže da će banke držati standarde na tom nivou i pratiti globalna dešavanja. 

"Pratiće kretanje euribora i naše referentne kamatne stope u dinarima. To će biti ključ kako će se odvijati sledeća godina. To je trenutno teško prognozirati", rekao je Grubišić upitan šta se može očekivati u narednom periodu u vezi sa politikom odobravanja kredita. 

Vasić kaže da će sigurno cela sledeća godina biti u tom raspoloženju banaka jer upravo kada se monetarna plitika primenjuje restriktivno postoji taj efekat usporavanja privredne aktivnosti. 

"I to je taj efekat koji se preliva na rizike, odnosno rizici su veći nego inače", dodaje on. 

Vasić smatra da tek kada inflacija dođe na zacrtanih tri odsto, može da dođe do "popuštanja kaiša". 

"To je kraj 2024. eventualno početak 2025. kada pričamo u Srbiji, onda može da se okrene monetarna politika i da lek koji smo primali bude na drugu stranu, da se malo popusti kaiš i da mi malo više trošimo, odnosno da novac bude jeftiniji", naveo je Vasić. 

Komentari (0)

Biznis