Novac

Rusija razvija kripto platformu i do kraja 2021. lansira digitalnu rublju

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2021

-

11:52

Rusija razvija kripto platformu i do kraja 2021. lansira digitalnu rublju
Rusija razvija kripto platformu i do kraja 2021. lansira digitalnu rublju - Copyright EPA/YURI KOCHETKOV

veličina teksta

Aa Aa

Centralna banka Rusije će lansirati prototip digitalne rublje do kraja tekuće godine, potvrdila je danas najviša ruska monetarna insitucija.


"Upravo smo objavili izveštaj o preporukama zajedno sa konceptom digitalne rublje", rekla je prva zamenica guvernera centralne banke Olga Skorobogatova na sastanku radne grupe Odbora Državne dume za finansijsko tržište, prenosi Raša tudej.

EPA/SERGEI ILNITSKY

 

Ona je takođe navela da će monetarni regulator razviti prototip kripto platforme do kraja godine i da će osmatrati tržište kako bi planirao naredne faze projekta.

Ruska centralna banka je koncept nacionalne digitalne valute predstavila krajem 2020. godine. Očekuje se da će novi oblik novca koegzistirati sa gotovinskim i bezgotovinskim rubljama. Za razliku od virtuelnih valuta poput bitkoina, digitalna rublja je projektovana tako da minimizuje rizik, jer će je izdavati državni monetarni regulator, a biće podržana tradicionalnim novcem.



Najnovije istraživanje, koje je sproveo Centar za istraživanje finansijskih tehnologija i digitalne ekonomije Skolkovo, pokazala je da otprilike polovina učesnika u anketi podržava ideju o digitalnoj rublji, dok je skoro 40 posto ispitanika bilo protiv.

Komentari (0)

Biznis