Novac

Minimalac u Španiji prešao 1.100 evra: Novo povećanje stupilo je na snagu od 1. januara

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

22:16

Minimalac u Španiji prešao 1.100 evra: Novo povećanje stupilo je na snagu od 1. januara
Minimalac u Španiji prešao 1.100 evra: Novo povećanje stupilo je na snagu od 1. januara - Copyright Tanjug AP/Joan Mateu Parra

veličina teksta

Aa Aa

Špansko Ministarstvo rada dogovorilo je sa sindikatima UGT i CCOO povećanje minimalne zarade (SMI) za 5 odsto, odnosno 54 evra više na mesečnom nivou, tako da će minimalac sada iznositi 1.134 evra bruto u 14 isplata.

Kako je objasnio državni sekretar za rad Hoakin Perez Rej, na kraju jutrošnjeg sastanka, Udruženje poslodavaca (CEOE) se povuklo iz sporazuma.

Perez Rej je rekao da „poslodavci nisu pokazali fleksibilnost da traže alternativnu cifru ili da se odreknu nekog od svojih zahteva“.

Ovo povećanje, koje se primenjuje retroaktivno od 1. januara 2024. godine, obuhvatiće oko 2,5 miliona radnika, uglavnom mladih i žena.

Od 2018. godine, kada je iznosio 736 evra, SMI je akumulirao povećanje od 54 odsto, prenosi španska agencija EFE.

U 2022. prešao je granicu od 1.000 evra, a prošle godine, u kontekstu visoke inflacije, povećanje je iznosilo 8 odsto i minimalac je dostigao 1.080 evra.

„Podizanje SMI je najbolja politika protiv nejednakosti. Ostvarili smo, zajedno sa sindikatima, povećanje od 5 odsto. Poboljšavamo živote radnih ljudi, posebno žena i mladih. Povećanje plata ne ugrožava radna mesta, ono nas čini boljom državom“, istakla je ministarka rada Jolanda Diaz na društvenoj mreži X (Tviter).

Predsednik CEOE, Antonio Garamendi, zamerio je Ministarstvu rada zbog nedostatka kriterijuma za primenu povećanja, napominjući da se pritisak sindikata da se postigne dogovor o minimalnoj zaradi „zove pretnjom“.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis