Novac

Tabaković: Broj platnih transakcija mobilnim bankarstvom se za devet godina uvećao za čak 81 put

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/09/2021

-

10:41

Tabaković: Broj platnih transakcija mobilnim bankarstvom se za devet godina uvećao za čak 81 put
Tabaković: Broj platnih transakcija mobilnim bankarstvom se za devet godina uvećao za čak 81 put - Copyright Tanjug/Filip Krainčanić

veličina teksta

Aa Aa

Tokom poslednjih devet godina u Srbiji je snažno porastao broj platnih transakcija u elektronskom bankarstvu, za gotovo 100 odsto, dok je broj platnih transakcija izvršenih mobilnim bankarstvom veći za čak 81 put, izjavila je Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je učestvovala kao jedan od ključnih govornika na svečanom otvaranju Kineskog foruma za finansijsku tehnologiju (China Financial Technology Forum) na temu "Novo doba, nove finansije, nova tehnologija”.

Tabakovićeva je podsetila da je pre dve decenije plaćanje karticama bilo veliko tehnološko dostignuće, dok su danas mobilne aplikacije i elektronski servisi realnost i nova normalnost. Ona je istakla da, zahvaljujući brojnim funkcionalnostima koje je NBS obezbedila, građani i privreda u Srbiji danas koriste IPS NBS sistem za brzo, lako i sigurno plaćanje, što potvrđuje da je NBS novom tehnologijom ubrzala dolazak novog doba. 

"Srbija je među prvima u Evropi uredila i proces video-identifikacije korisnika finansijskih usluga, a donošenjem Zakona o digitalnoj imovini postala je jedna od prvih zemalja koje su detaljno regulisale ovu oblast", napomenula je Tabakovićeva.

Guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da se napredak postiže ako smo otvoreni da gradimo budućnost sa onima koji rade za dobrobit ljudske civilizacije.

"Novo doba i nove finansije zahtevaju još jaču saradnju, a Republika Srbija opredelila se za produbljivanje odnosa s dokazanim prijateljima s kojima delimo iste vrednosti i cilj – a to je dobrobit naših naroda. Zbog toga i ne čudi što ekonomska saradnja između Republike Srbije i Narodne Republike Kine ima uzlazni trend, jer je podupire i prijateljstvo između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga", poručila je Tabakovićeva.

Kineski forum za finansijsku tehnologiju, čiji su domaćini Međunarodna bankarska federacija, Kinesko udruženje banaka i Kineska asocijacija trgovine robe i usluga, održan je u okviru VIII Kineskog međunarodnog sajma za trgovinu uslugama (China International Fair for Trade in Services – CIFTIS).

S obzirom na sve veću zastupljenost primene finansijskih tehnologija u bankarskom sektoru, delatnosti osiguranja, trgovini hartijama od vrednosti i nadzoru finansijskih institucija, tokom Foruma organizovane su brojne diskusije na visokom nivou, kao i promocije projekata na temu nastanka novog okruženja u finansijskom sektoru.

Održavanje ovogodišnjeg foruma podržali su Svetska trgovinska organizacija, Konferencija UN o trgovini i razvoju, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj i druge međunarodne organizacije.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis