Novac

Na pauzi oko 50.000 pozajmica - u moratorijumu najviše keš kredita

Komentari

Autor: Euronews

25/08/2021

-

09:40

Na pauzi oko 50.000 pozajmica - u moratorijumu najviše keš kredita
Na pauzi oko 50.000 pozajmica - u moratorijumu najviše keš kredita - Copyright Tanjug/ Tanja Valic

veličina teksta

Aa Aa

Više od 50.000 kredita trenutno je u moratorijumu, a najveći deo pozajmica čija otplata je pauzirana odnosi se na keš kredite. Za razliku od prva dva moratorijuma koji su sprovedeni tokom protekle godine, a odobravani su automatski svim dužnicima, za treći su se korisnici koji su želeli još jednu pauzu u otplati prijavljivali bankama.

Prema poslednjim raspoloživim podacima Narodne banke Srbije, dobijenim od banaka 30. juna, klijentima je odobreno više od 50.000 zahteva, ukupne vrednosti 111,1 milijarde dinara.

"Najviše odobrenih zahteva dužnika dolazi iz sektora stanovništva – 87 odsto ukupnog broja odobrenih zahteva, dok se, posmatrano prema vrstama kredita, najveći broj odobrenih zahteva odnosi na gotovinske kredite. Budući da je konkretna mera namenjena prevashodno dužnicima pogođenim ekonomskim posledicama pandemije virusa korona, broj dužnika kojima je ova mera odobrena na njihov zahtev iznosi preko 83 odsto", navode u NBS.

U centralnoj banci napominju da je NBS mere iz decembra prošle godine odmerila tako da, s jedne strane, predstavljaju adekvatnu podršku građanima i privredi koji usled pandemije virusa korona ne mogu da izmiruju obaveze prema banci, odnosno koji mogu imati poteškoće u izmirivanju tih obaveza, a da se, s druge strane, ne naruši finansijska disciplina.

"Navedenom merom uspešno je očuvan visok kvalitet kreditnih portfolija banaka, o čemu govori podatak da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima dodatno smanjeno u odnosu na pretkrizni nivo – na 3,6 odsto, koliko je iznosilo na kraju juna 2021. godine, kažu u NBS. 

 

Preporuka za vas

Do kredita samo uz nekoliko klikova, umesto dosadašnjeg čekanja ispred šaltera

Komentari (0)

Biznis