Novac

Fintek kao biznis u digitalnoj sferi: Od banke nisu mogli da dobiju kredit, pa su osmislili digitalni token

Komentari

Autor: Dušan Hadži Nikolić

11/06/2022

-

11:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tehnologije napravljene da automatizuju tradicionalne oblike finansijskog biznisa ili ukratko - Fintek su budućnost finansijskog poslovanja kako za privredu, tako i za građane. U poslednje vreme se mogu čuti i prognoze da bi fintek mogao da ugrozi poslovanje banaka u budućnosti, mada većina stručnjaka smatra da on zapravo doprinosi transformaciji i unapređenju bankarskih usluga.

Fintek kao biznis se razvija u digitalnoj sferi. Tako je Finspot, kompanija koja je nastala 2021. i koja se bavi digitalnim faktoringom i izdavanjem faktura, napravila digitalni token, prvi u Srbiji, koji bi malim i srednjim preduzećima trebalo da olakša finansiranje, a koji je nedavno dobio i dozvolu Komisije za hartije od vrednosti.

"Mi smo mlada kompanija i takođe imamo taj problem da ne možemo tako lako kod banaka da dođemo do izvora finansiranja i onda smo rešili da probamo taj problem da rešimo sami sebi. Digitalni token je alat kojim to može da se reši. Laički rečeno, digitalni token omogućava nama da jednostavno i bez velikih prepreka uzimamo novac investitora, privatnih i pravnih lica i da ga koristimo za naš rast, a njima plaćamo naknadu za to što koristimo njihov novac. To na neki način jeste digitalna obveznica", objašnjava Ognjen Kurtić, iz Finspota.

"Fintek je evolucija banaka"

Advokat Predrag Miladinović, iz kancelarije Vuković i Partners, koja je specijalizovana za bankarstvo i finansije smatra da nisu realistične prognoze da bi fintek mogao da ugrozi poslovanje banaka u budućnosti. On napominje da je fintek kovanica koja podrazumeva spoj tradicionalnih finansijskih usluga i novih tehnoloških rešenja, koja je tu moguće primeniti.

"Fintek je evolucija banaka. Kada pogledate danas koliko se banke digitalizuju, one zapravo koriste najbolja rešenja i integrišu ih u svoje poslovanje. Svi danas koristimo IPS uslugu, slikamo račun i platimo ga, a to nije ugasilo nijednu banku, naprotiv. Banke nalaze način da to integrišu i to je ono što je dobro.To je sinergija novih rešenja i ideja i tradicinalne industrije", smatra Miladinović.

Automatizacija finansijskih usluga, razvoj mobilnih aplikacija i softvera bile su tema Fintisipejt konferencije koja je održana u Beogradu. Na toj konferenciji predstavljena su nova rešenja Fintek biznisa koji predstavlja uticaj razvoja IT kompanija na finansijsku industriju. One predstavljaju inovativna rešenja koja bi klijentima trebalo da olakšaju pristup finansijskim ulsugama.

"Fintek kao biznis se počeo razvijati u Srbiji pre nekoliko godina i ono što je dobro da u Srbiji svake godine vidimo neku novu fintek inicijativu, neku novu fintek kompaniju koja pomaže i preduzećima u Srbiji, ali ono što je isto tako važno svaka fintek kompanija želi da ima globalno poslovanje tako da je i zbog toga razvoj fintek industrije u Srbiji jako značajan", kaže Vladimir Pavlović iz WM Equity Partners.

Fintek je još u povoju ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj gde postoji nekoliko vrsta alternativnog plaćanja kao što su kriptovalute i digitalni novčanici. Osim za preduzeća, fintek je koristan i pojedincima.

profimedia

 

"Kad je Revolut došao vi ste mogli blokirati svoju karticu za korišćenje na bankomatu ili tako nekakvih stvari i to je ljudima interesantno. Da imaju osećaj da upravljaju direktno svojim akauntom, svojim računom, karticom ili bilo čime. Ffinteci donose jako puno dobroga zato što njih onda prate neki stariji sistemi koji se već duže vreme koriste i od njih onda uzimaju te nove ideje i inkorporiraju ih u svoje postojeće proizvode", kaže Ivan Rebrović, iz Monry Payments.

Hrvatska se u legislativi digitalne imovine oslanja na rešenja EU sa kojim se i Srbija uskladila.

"Zakon je donešen prošle godine u julu i dosta je dobar. Kao slovo na papiru dosta dozvoljava različite biznis modele, ono što je glavno je to kako se ponašaju regulatori za kripto ili virtuelne valute je zadužena Narodna banka Srbije, a za digitalne tokene Komisija za hartije od vrednosti. Naša saradnja sa njima je bila jako dobra, mislimo da su oni postavili standard kako regulator treba da se ophodi prema novim zahtevima u takvom inovativnom i mladom polju kao što je digitalna imovina", navodi Ognjen Kurtić.

Sagovornici se slažu da će u budućnosti doći do sinergije tradicionalnih banaka i finteka, i da će vrlo brzo korišćenje finansijskih usluga biti bitno drugačije nego što je to danas.

Advokat Predrag Miladinović, kaže da je Fintek vrlo aktuelan poslednjih 20 do 30 godina, kako se dešavaju promene u sferi tehnologije i da je ubrzan razvoj interneta i mobilnih servisa omogućio da se dogodi velika revolucija u ovoj industriji. 

Srbija je uskladila propise sa Evropskom unijom, ima dobre zakonske okvire, ali Fintek je jedan širok spektar različite vrste usluga i ne postoji jedan zakon koji ga reguliše, več čitav niz propisa. Srbija je 2020. godine bila jedna od prvih zemalja koja je donela Zakon o digitalnoj imovini, a sa druge strane imamo neke oblasti gde nam je još potrebno usklađivanje, poput deviznog poslovanja, koje u značajnoj meri ograničava poslovanje nekih finteka koji dugi niz godina postoji. Otprilike se nalazimo na sredini, dosta dobrih stvari je zaista urađeno, ali potrebna je dobra saradnja sa regulatorom i sluh da se neke nove stvari rpomene i dogode u narednom periodu, smatra Miladinović.

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis